Facebook Pixel
Veda na dosah

Slovensko chce v Dubaji prezentovať vodíkové technológie

Veda na dosah
Veda na dosah

Je vodík bezpečný? Ako sú riešené vodíkové nádrže? Dokážu vodíkové autá čistiť vzduch? Čo všetko riešia slovenskí vedci vo vývoji vodíkových technológií? Budú na Slovensku čoskoro vodíkové autá?

V najnovšom podcaste sme sa rozprávali s Ing. Lukášom Tóthom o vodíkovom pohone, ktorý je nádejou pre budúcnosť dopravy. Vedeli ste, že nádrže vo vodíkových autách sa dokážu pri poškodení samé sceliť?Jednou z najväčších prekážok pre využívanie vodíkového pohonu je podľa Lukáša Tótha strach ľudí, ktorý pramení z nevedomosti.

Slovenskí vedci intenzívne pracujú na vývoji rôznych vodíkových technológií. V roku 2021 plánujú svoje novinky v tejto oblasti prezentovať na svetovej výstave Expo Dubaj.

Ing. Lukáš Tóth pôsobí ako doktorand na Katedre energetickej techniky Strojníckej fakulty na Technickej univerzite v Košiciach. Jeho výskum je zameraný na riešenie problematiky prepojenia plazmových reaktorov na spracovanie komunálneho odpadu so systémami na separáciu a spracovanie vodíka pre jeho následné použitie, napríkladv automobiloch.

Veda na dosah
Not playing