Facebook Pixel
Den Forbudte Skole

#83 - Samtale med Jonas Vennike & Anders Thingmand om en ny psykiatri

Den Forbudte Skole
Den Forbudte Skole

I dette afsnit står den på psykiatri kritik og en dialog om en ny psykiatri, det er en dialog med psykolog Jonas Vennike Ditlevsen og Anders Thingmand. Både Jonas og Anders ser at markante ændringer i psykiatrien er nødvendige, først kigger vi på kritik punkterne af psykiatrien og det verdens - og menneskesyn der dominerer psykiatrien, herefter taler vi om nye muligheder og hvordan en ny psykiatri kunne se ud.

Det psykiatriske paradigme har langt hen ad vejen glemt psyken, eller ihvertfald ordets rødder og dybere mening, nemlig sjælen, noget ikke-fysisk, noget kvalitativt og subjektivt. Fordi at psykiatriens verdens - og menneskeforståelse er domineret af en videnskabelig reduktionistisk fysikalisme, bliver psyken overvejende reduceret til hjernekemi og neurologiske processer.

De svar på psykologisk lidelse der kommer ud af denne forståelse,  forsøger at påvirke den ‘fysiske’ hjerne på en sådan måde at den fungerer mere ‘optimalt’, ved at bruge psykofarmaka eller på anden måde påvirke hjernen. Vi taler om konsekvenserne af denne tilgang, og selvom mere kvalitative og subjektive tilgange eksisterer i psykiatrien som terapi og meditation, så er disse indlejret i en overordnet medicinsk forståelsesramme, og de forstås i overenstemmelse hermed.
På den måde glemmer vi psyken i psykiatri, dette gælder dog ikke kun psykiatrien men også langt hen ad vejen psykologien, hvor psyke reduceres til neuropsykologi og kognitionspsykologi. De sociale, fænomenologiske, psykodynamiske, transpersonlige o.a. tilgange, glemmes eller indlejres under  de mere ‘sande’ forståelser.

Ønsker vi at forstå psyken, psykisk lidelse og ønsker vi at skabe menneskelig udvikling, som bidrager til mere mening, psykisk velvære og en forøgning i kapaciteten for at være med vores eksistens, lidelse, smerte mv., så må vi tage psykens(sjælens) virkelighed seriøst, og lade denne være basen for arbejdet med psyken og psykisk lidelse. 
Vi må komme til psykens virkelighed, istedet for at trække psyken ind i den videnskabelige fysikalistiske arena.

Vi taler om forhåbninger omkring mere kontekst - og fælleskabs baserede tilgange, og forhåbningerne til den psykedeliske renæssance.

Tak for snakken Jonas og Anders 💛

Jonas sider:

https://www.facebook.com/jonasvennikeditlevsen

https://delfipsykologerne.dk/om/

Anders:

https://andersthingmand.dk/

Jeg tilbyder terapeutisk coaching, kontakt mig for en uforpligtende samtale på: https://www.denforbudteskole.dk

Har du lyst til at støtte Den Forbudte Skole, så kan du hoppe ind på Patreon.com/Denforbudteskole , og donere et beløb. Kan du lide det du hører på Den forbudte skole, så del endelig med dine venner, like vores instagram og smid en 5-stjerne rating på iTunes, tak!

Instagram : https://www.instagram.com/denforbudteskole/
Facebook : https://www.facebook.com/pages/category/Podcast/Den-forbudte-skole-105915281248664/

⭕️ Ressourcer fra Jonas:

Anatomy of an Epidemic af Robert Whitaker https://www.psykovision.dk/boger/den-psykiatriske-epidemi

Jonas' nylige artikel i Information:  https://www.information.dk/debat/2021/11/diagnosetrangen-psykiatrien-oedelaegger-muligheden-hjaelpe-lider

Og endeligt til https://www.madinamerica.com/ der - selv om det er et spøjst navn - er en seriøs side, som samler kritisk anekdotisk og videnskabelig litteratur om psykiatriske diagnoser og behandling. De har fx en glimrende gennemgang af medicinering ved ADHD https://www.madinamerica.com/adhd-info/ og af ADHD-diagnosens påståede videnskabelighed: https://www.madinamerica.com/2018/02/scientism-attention-deficit-hyperactivity-disorder/

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/denforbudteskole/message
Den Forbudte Skole
Spelar inte