Facebook Pixel
Mites töissä?

17. Onko kiire?

Mites töissä?
Mites töissä?

Kiire on monella työpaikalla kuin itsestäänselvyys. Mutta arvostetaanko sitä enää työyhteisössä? Onko kiireinen ihminen muita tärkeämpi vai onko hän vain huono priorisoimaan? Miten kiireestä kannattaa työpaikalla puhua? Entä mitä kannattaa tehdä, kun huomaa kiireen ahdistavan? Onko sinulla jatkuva kiire? Miten kiireestä pääsee eroon?

Jaksossa keskustelussa olevia teemoja:

Kiireestä on tullut työelämässä itsestäänselvyys ja oletusarvo. Asenteet kiireeseen työpaikoilla ovat kuitenkin muuttumassa. 

Kun uskoo saavansa kiireestä huolimatta kaiken valmiiksi, se on hieno tunne. Pieni kiireen tuntu ei tällaisissa tapauksissa usein olekaan pahasta.  Tilanne muuttuu kuitenkin ahdistavaksi, jos syntyy tunne siitä, että kaikkea ei yksinkertaisesti vaan ehdi tehdä. Silloin asialle on tehtävä jotain.

Mutta onko kiire oikeasti merkki tehokkuudesta?

Aiheesta on olemassa tutkimustietoa: Kun yritämme tehdä asioita kiireisesti, emme pysty keskittymään tekemään niitä tarkasti ja laadukkaasti. Kiireinen ihminen usein hosuu ja tekee huonoa jälkeä. Tästä taas voi jatkossa seurata lisää ongelmia sekä lisää kiirettä. 

Jos sinulla on palaverien välissä 15 minuuttia aikaa, onko tehokasta täyttää se tekemällä “pari nopeaa pikkuhommaa” to do –listalta vai mennä valmistautumaan palaveriin? Pieneksi ajateltu rästihomma vie helposti  ajateltua enemmän aikaa, ja sitten myöhästytkin seuraavasta palaverista. Olemalla ajoissa ja valmistautunut, kunnioitat myös toisten aikaa.

Kiirettä saatetaan helposti käyttää tekosyynä, jos ei halua tai viitsi tehdä joitain asiaa. Kiire on eräänlainen tapa pyytää anteeksi. “Olen pahoillani, en ehtinyt kirjoittaa sitä muistiota, kun mulla on ollut niin kiire”

Jatkuva kiire stressaa. On olemassa kiistatonta tutkimustietoa siitä, miten vakavia riittävän pitkään jatkuneen ahdistavan stressin vaikutukset voivat olla terveydelle. Sauna, luonto ja meditointi ovat apukeinoja rauhoittumiseen

Jos kiireen syynä on huono ajanhallinta ja tavoitteena, että samassa ajassa pitäisi pystyä tekemään enemmän töitä, on ajanhallintaan tarjolla yllin kyllin erilaisia kursseja, kirjoja ja vinkkejä. On tärkeää selvittää, mitkä ovat ne kaikkein oleellisimmat työtehtävät ja keskittyä niihin. Yleensä oleellisimpia ovat ne tehtävät, joiden tekemisellä saat laajimman vaikutuksen siinä roolissa, johon sinut on palkattu. Aina voi myös miettiä, voisiko tehtäviä jakaa työpaikalla fiksummin ja muistaa, että liika tunnollisuus on varma tie uupumukseen.

Kiire on tunne, eikä se välttämättä poistu koskaan. Ja kiireen tunne myös tarttuu, kuten ilo tai suru. Aivotutkija Minna Huotilan mukaan kiire on mielentila, joten siihen voi vaikuttaa itse ja voi päättää ettei ole kiire, sillö harvoin on aito kiire, vaan kysymys on valinnoista. Helpottaa myös jos ajattelee myönteisesti. Jos jää viisi minuuttia odotusaikaa esimerkiksi seuraavaan bussiin, voi nauttia ympäröivästä tilanteesta ja ihailla kaunista maisemaa.

Nappaa vinkkimme:

  • Vaikka olisit kiireinen, kannattaa jatkuvaa kiireen korostamista välttää. Sitä ei enää nykyään arvosteta työpaikalla ja päinvastoin jatkuvaa kiirettä hokeva ihminen saatetaan tulkita tehottomaksi ja huonoksi priorisoijaksi.
  • Kun kiire alkaa ahdistaa, selvitä itsellesi, mitkä ovat ne kaikkein oleellisimmat työtehtävät. Priorisoi ne kärkeen ja tee ne kunnolla.
  • Älä ota tehtäviä vastaan vain siksi, ettet kehtaa sanoa ei. Ei on hyödyllinen sana työelämässä, jos se auttaa sinua vaipumasta uupumukseen.
  • Kiire lisää kiirettä. Usein tulos huononee ja saamme itseasiassa paremmin tehtyä työt kerralla valmiiksi, kun teemme ne rauhassa.



Mites töissä?
Spelar inte