Facebook Pixel
RumSnak

Episode 53: Mørkt stof – eller en helt ny naturlov?

Som vi har fortalt om tidligere her i RumSnak, så består hele 80 procent af universet – så vidt vi ved – af såkaldt 'mørkt stof', altså en eller anden form for partikler, som vi bare ikke kan detektere eller interagere med.
Men det usynlige stof er nødvendigt for at kunne forklare både himmellegemers og galaksers bevægelser, og endda hele universets udvidelse.
Af samme grund ville det jo være kolossalt interessant at kunne observere og måle på mørkt stof, og det bliver der bestemt også arbejdet på – dog indtil videre uden held.
Der findes dog også folk, som arbejder med alternative forklaringer – og en af de mere spekulative går ud på, at der ikke "mangler stof" i universet, det er simpelthen vores naturlove, der fungerer anderledes end vi hidtil har troet!
Teorien hedder Modified Newtonion Dynamics, MOND, men har indrømmet nogle vanskeligheder.
Ikke desto mindre er det vigtigt at undersøge alternative forklaringsmodeller, fortæller vores gæst, lektor Mads Toudal Frandsen fra Syddans Universitet.
Udover det mørke stof har vi også som sædvanlig samlet en stor håndfuld rumnyheder og bonushistorier, altsammen lige her i RumSnak – hvor du også denne gang kan deltage i konkurrencen om at vinde 2 billetter til Dansk Arkitektur Center i København, og se udstillingen om rumarkitekterne fra SAGA, der var på mission i Nordgrønland i deres hjemmebyggede habitat.
Skriv til os på Twitter, Facebook eller LinkedIn – eller send en mail til info@RumSnak.dk med dit rumspørgsmål for at deltage i konkurrencen
God fornøjelse 🚀
LINKS
NYHEDER ETC:
Køb billetter til næste RumSnak live om solen – 11. maj på Stenomuseet i Aarhus (https://webshop.sciencemuseerne.dk/rumsnak-live-pa-mission-til-solen)
Rusland truer med at trække sig ud af samarbejde om ISS (https://www.spacedaily.com/reports/Roscosmos_to_Brief_Russian_Government_on_Options_for_Ending_ISS_Cooperation_Soon_Rogozin_Says_999.html)
Astronauter og kosmonauter vender sikkert tilbage fra næsten et år på ISS (https://www.spacedaily.com/reports/US_astronaut_and_two_cosmonauts_return_from_ISS_in_Russian_Soyuz_capsule_999.html)
Den første fuldt private mission til ISS (https://www.spacedaily.com/reports/First_private_mission_launches_for_International_Space_Station_999.html)
Hjernemåler-hjelm skal samle data om astronauter på Axiom-missionen (https://thenextweb.com/news/brainspace-headset-will-analyze-changes-to-astronaut-brains-in-space-at-iss)
Stort molekyle fundet 444 lysår borte (https://www.eso.org/public/news/eso2205/)
Kan Jorden og Månen bruges til at lede efter tyngdebølger? (https://www.spacedaily.com/reports/Moons_orbit_proposed_as_a_gravitational_wave_detector_999.html)
Popkunstneren Jeff Koons vil sende skulpturer til Månen (https://www.theverge.com/2022/3/29/23000351/jeff-koons-artist-sculptures-intuitive-machines-moon-lander)
SAGA-udstilling på Dansk Arkitektur Center (https://dac.dk/udstillinger/a-space-saga/)
MØRKT STOF:
Mads Toudal Frandsen, SDU (https://www.cp3-origins.dk/people/frandsen-mads-toudal/)
Mørkt stof i RumSnak – i ep 15 (https://rumsnak.fireside.fm/15) og ep 39 (https://rumsnak.fireside.fm/39)
Modified Newtonian Dynamics – MOND (https://en.wikipedia.org/wiki/Modified_Newtonian_dynamics)
RumSnak

Kategorier

Spelar inte