Facebook Pixel
Bli säker-podden

#226 Rörd och skakad (STIR/SHAKEN)

Bli säker-podden
Bli säker-podden

Dagens telefonisystem är trasigt. På grund av mobiloperatörernas oförmåga att ta itu med gamla kvarlevor kan bedragare skicka SMS som står att kommer från banken och ringa från det lokala bankkontorets telefonnummer (så kallad spoofing).

I november presenterade mobiloperatörerna och PTS varsin åtgärd för att begränsa problemen. Mobiloperatörerna lanserade ett nytt kortnummer som medborgare kan rapportera misstänkta SMS till. SMS som vidarebefordras till kortnummer 7726 går till alla mobiloperatörers bedrägeribekämpningsavdelningar på samma gång. Detta löser självfallet inte problemet med att bedragare skickar SMS i falska namn, men det kan åtminstone begränsa spridningen.

PTS lanserade en ny vägledning för hur telefonoperatörer ”kan” (inte ”ska”) hantera situationer då någon ringer från utlandet med ett telefonnummer som börjar på +46. Idag spoofar internationella bedragare ofta svenska nummer för att öka sannolikheten att svenska offer svarar. PTS uppmanar telefonoperatörerna att sätta stopp för detta. Vägledningen kan omvandlas till bindande föreskrifter redan nästa år.

I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Peter och Nikka om dessa två tilltag. Nikka förklarar också hur det faktiskt redan finns en teknisk lösning som stoppar spoofing av telefonnummer. Lösningen heter STIR/SHAKEN och används redan i USA efter krav från amerikanska FCC. Frankrike kommer också att anamma tekniken.

Med STIR/SHAKEN på plats kan mobiloperatörerna se ifall samtal kommer från de påstådda telefonnumren och stoppa falska samtal innan de kopplas fram till abonnenterna. Sedan släppet av IOS 13 och Android 11 kan verifierade samtal till och med indikeras med en verifieringssymbol på samtalsskärmen, så att den som blir uppringd vet att uppringarnumret är äkta.

Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd226.

Bli säker-podden
Not playing