Facebook Pixel
Bli säker-podden

#228 Apples och Googles molnläckor

Bli säker-podden
Bli säker-podden

I början av december avslöjade den amerikanska senatorn Ron Wyden att Apple och Google lämnade ut information om användarnas push-notiser. Detta gjorde de två IT-jättarna utan att informera de berörda användarna. I en kommentar till Reuters meddelade Apple att federala myndigheter hade förbjudit dem att offentliggöra utlämnandet.

Sättet som push-notiser skickas gör avlyssningen extra allvarlig. Nästintill alla push-notiser som går till IOS- och Android-mobiler skickas nämligen via Apples respektive Googles molntjänster. Signals VD Meredith Whittaker har förklarat att det är av batteriskäl som operativsystemstillverkarnas molntjänster är de enda framkomliga vägarna för att skicka push-notiser.

Signal, Proton och andra tjänster som tar dataskyddet på allvar totalsträckskrypterar innehållet i push-notiserna. Tyvärr är totalsträckskrypteringen inte något som Apple och Google tillhandahåller, vilket gör att IT-jättarna i normalfall kan se exakt vad som står i push-notiserna.

I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Peter och Nikka om Ron Wydens avslöjande och vilka konsekvenser som det får, inte bara för push-notiser utan för all data som passerar IT-jättarnas molntjänster. Det blir allt viktigare att Apple och Google skyddar användarnas data på teknisk väg, så att IT-jättarna inte har någon data att lämna ut när de nästa gång åläggs att göra det i hemlighet.

Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd228.

Bli säker-podden
Not playing