Facebook Pixel
Checkpoint

Bělorusko v bodě zlomu: opozice prohrála ulici, režimu vycházejí represe

Checkpoint
Checkpoint

„Počet lidí, kteří si udrželi ten počáteční entuziasmus, opravdu klesá,“ reaguje na výrok Cichanouské politoložka Tereza Soušková, která je hostem nového dílu podcastu Checkpoint. Připomíná, že demonstrace po srpnových prezidentských volbách byly obrovské. Aktuálně však běloruskému občanskému hnutí nehraje do karet mrazivé počasí ani efektivní represe Lukašenkova režimu.

Bělorusko a tamní společnost se nyní nachází na pomezí. Podle Souškové má režim pocit, že to „uhrál“ a že se na jaře všechno vrátí do starých kolejí. Není ani jasné, zda Lukašenko dokončí slibovanou změnu ústavy, která by měla zmenšit prezidentské pravomoci. Podle Cichanouské je to však jen zdržovací taktika.


Přesto je opoziční hnutí v Bělorusku stále aktivní a Svjatlana Cichanouská i nadále vede exilová jednání. Sama však přiznává, že je její vyjednávací pozice příznivější, když se o Bělorusku v západních médiích více informuje. „Největší vyjednávací potenciál měla ve chvíli, kdy byly demonstrace násilně rozháněné. Evropa byla zhrozená. Dnes je to trochu upozaděno,“ vysvětluje v podcastu politoložka FF UK a analytička Asociace pro mezinárodní otázky. „Uplynulo mnoho času a celý proces se dostal do mrtvého bodu, do slepé uličky. A běloruský režim umí eliminovat lidi s mobilizačním potenciálem.“

V rozhovoru s Terezou Souškovou se dozvíte víc o další strategii exilové opozice a týmu Svjatlany Cichanouské. Opravdu Bělorusko není geopolitický problém? Zajímá se o zemi Evropa jen kvůli Rusku? A na kdy se plánují další velké běloruské protesty? Poslechněte si celou aktuální epizodu podcastu.
----
Checkpoint

O aktuálním světovém dění s Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk). Každý čtvrtek na Seznam Zprávách, ve Spotify i Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Checkpointu najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv zde. Svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky nám posílejte na audio@sz.cz.

O Checkpointu na sociálních sítích pište s hashtagem #Checkpoint_JolEva.

Checkpoint
Not playing