Facebook Pixel
Checkpoint

Rok 2021 za hranicemi: odcházení Angely, Indie na Měsíci a Tom Cruise za kniplem

Checkpoint
Checkpoint

Nepředvídatelný, pro mnohé zdrcující rok je u konce. Oddechněte si a přestože jsme se letos naučily hlavně moc neplánovat, podívejte se společně s námi dopředu. Které politické, vědecké a kulturní události byste měli v roce 2021 pozorně sledovat?

Bude to rok volební. V roce 2021 si Němci budou volit své zástupce do Bundestagu, tedy německé obdoby dolní komory parlamentu. Už od předloňska se ví, že současná kancléřka Angela Merkelová a evropský politický symbol posledních let nehodlá znovu kandidovat na předsedkyni CDU ani na post kancléřky.

O novém lídrovi CDU se rozhodne na lednovém sjezdu strany. Je už mimo jiné jisté, že odcházející předsedkyni Annegret Kramp-Karrenbauerovou vystřídá muž. Dosud se totiž přihlásili tři kandidáti: Armin Laschet, Friedrich Merz a Norbert Röttgen.

Parlamentní volby se v roce 2021 konají i v Nizozemsku, Norsku nebo ve Skotsku. Právě ty skotské by mohly dál zamíchat pobrexitovým děním ve Velké Británii. Šéfka vládnoucí Skotské národní strany Nicola Sturgeonová už předeslala, že její strana bude chtít dosáhnout dalšího referenda o skotské nezávislosti.

Jak pokročí řešení klimatické krize? Kdo budou noví Kardashians? A jaký příběh se vrací na filmová plátna? Poslechněte si nový díl Checkpointu, kde se mimo jiné dozvíte třeba i to, jak speciálně slaví příchod nového roku Filipínci.
-----

  • Checkpoint je podcast o tom nejdůležitějším dění za hranicemi Česka. Vychází každý čtvrtek v poledne.
  • Připravují ho Eva Soukeníková (@eva_souk) a Jolana Humpálová (@Jolana_H), redaktorky zahraniční rubriky Seznam Zpráv, a editor Robert Candra.
  • Další podcasty, ale taky články, komentáře a videa najdete na zpravodajském serveru Seznam Zprávy. Poslouchejte nás na webu nebo ve vaší oblíbené podcastové aplikaci.
  • Vaše názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@firma.seznam.cz.
  • Sledujte @SeznamZpravy na sociálních sítích: Twitter // Facebook // Instagram
  • Seznam Zprávy jsou zdrojem původních informací, nezávislé investigace, originální publicistiky.
Checkpoint
Not playing