Facebook Pixel
Det Nya Norrland

Emilia känner sig fången i Malmberget

Det Nya Norrland
Det Nya Norrland

Tidigare elitskidåkaren och samen Emilia Eliasson kämpar för ett nytt hem bort från den växande gruvan i Malmberget: "Jag tänker varje dag på hur det påverkar barnen".

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I Malmberget en halv mil från Gällivare har den statliga gruvjätten LKAB bråttom med att gräva fram det järn som ska ligga till grund för den fossilfria stålproduktionen – ett flaggskepp för Sverige i klimatomställningen.

En hel stad har växt fram tack vare gruvan. Samtidigt har hus fått rivas och flyttas i takt med att gruvan växer och sprickorna i berget blir fler. Rasrisken gör allt större områden obeboeliga.

Genom åren har LKAB ersatt de flesta husen i Malmberget och byggt nya på andra håll i kommunen.

Men nu har en gräns dragits i östra Malmberget, 130 meter från Emilia Eliassons villa. Här ersätts inga hus längre, trots att gatorna är spruckna, vattnet i kranen är grumligt och gatubelysningen inte fungerar.

Emilias kamp handlar inte bara om att få ett nytt hem i trygghet, bort från den expanderande gruvan, utan också om att ta tillbaka en identitet som många släktingar tvingats dölja.

– Mommo var på ett sätt stolt över att vara same, men hon sa alltid: säg det inte till någon.

Emilias historia är ett exempel på hur människor kommer i kläm samtidigt som industrierna växer, för klimatets skull, i det nya Norrland.

Programmet gjordes 2022

Reporter: Niklas Zachrisson, Anna Westin

Producent: Niklas Zachrisson

Musik och Slutmix: Olle Sjöström

Det Nya Norrland
Not playing