Facebook Pixel
Jarkko Tontti

Johanna Venho

Jarkko Tontti
Jarkko Tontti

Jarkko Tontti -podcastin vieraana kirjailija Johanna Venho.

Venho tuli suuren yleisön tietoisuuteen erityisesti romaanillaan Ensimmäinen nainen (2019), joka kertoo Sylvi Kekkosesta. Mikä on faktan ja fiktion suhde elämäkertaromaanissa? Toimiko Sylvi presidentin puheiden ja kirjeiden ediittorina? Kuinka paljon ja millä perusteella kirjailija saa lisäillä kohteensa elämään kuviteltuja tapahtumia?

Venhon kirjallinen ura alkoi jo viime vuosituhannella, vuonna 1998 ilmestyneellä esikoisrunokokoelmalla Postia Saturnukseen. Sen jälkeen hän on julkaissut useita teoksia, runoutta, romaaneja lapsille ja aikuisille ja myös tietokirjoja. Vuonna 2022 ilmestyi Venhon kirjoittama elämäkerta näyttelijä Martti Suosalosta ja vuonna 2020 hän kirjoitti yhdessä Anne Brunilan kanssa Brunilan elämerran Kuka olisi uskonut - muistikuvia. Miten biofiktio eroaa elämäkerrasta tietokirjallisuutena?

Entä väheksytäänkö lasten- ja nuortenkirjallisuutta? Miten Venhon biologian opinnot yliopistossa vaikuttivat hänen toiseen elämäkertaromaaniinsa, Toven Janssonista kertovaan Syyskirjaan (2021)?

https://jarkkotontti.net/



Jarkko Tontti
Not playing