Facebook Pixel
Studio Expo

När medier blir fienden

Studio Expo
Studio Expo

Medier i bred bemärkelse anklagas återkommande för att vara ideologiskt styrda, att ägna sig åt fake news eller mörkläggning – oftast kring frågor om invandring men på senare tid även i andra frågor.

Samtidigt lever vi i en tid där vi har aktörer, både stater och andra intressen, som aktivt jobbar med informationspåverkan och desinformation och världsledare och politiska företrädare som medvetet och aktivt undergräver förtroendet för mediers granskningar.

I kölvattnet av mediekritiska debatter eller i anslutning till uppmärksammade granskningar eller rapportering kring omvärldshändelser som väcker starka känslor i stora grupper av befolkningen kan konspirationsteorier om medier dyka upp.

Vilka är det som gynnas av att mediernas trovärdighet undergrävs av konspirationsteorier och desinformation? Hur kan det låta och varför är det något vi bör ta på allvar?

Gäster i studion är frilansjournalisten Somar Al Naher, idé- och lärdomshistorikern Andreas Önnerfors och och Jonathan Leman.

Programledare är Anna Fröjd.

Ansvarig utgivare: Daniel Poohl

---

Läs mer:

Erik Glaad: De vill döda svenska politiker och säger det helt öppet (2024): https://expo.se/2024/01/de-vill-doda-svenska-politiker-och-sager-det-helt-oppet

SD och kampen om medierna (Magnus Bergman, 2022): https://expo.se/sd-och-kampen-om-medierna

Konspirationsidéerna och demokratihotet (Anders Dalsbro, 2021): https://expo.se/2021/01/konspirationsid%C3%A9erna-och-demokratihotet

Daniel Poohl: Blir foliehattarna vårt nästa terrorhot? (2021)
https://expo.se/2021/11/blir-foliehattarna-vart-nasta-terrorhot

Myten om den dolda sanningen (Daniel Poohl, 2016): https://expo.se/2016/07/myten-om-den-dolda-sanningen

Prenumerera på Tidskriften Expo: https://expo.se/tidskriften/prenumerera

---

Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjanden, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!

Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 – för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande.

Stöd vår verksamhet genom att bli månadsgivare eller swisha en slant till 123 271 02 59.

Studio Expo
Not playing