Facebook Pixel
Pædagogisk kvarter

69 - Hvordan hjælper vi barnet med at finde selvbestemmelse sammen med reglerne? Med Ib Ravn og Anja Kristine Hvidberg Olsen

Pædagogisk kvarter
Pædagogisk kvarter
Autonomi ikke er det samme som anarki, eller at man kaster alle regler over bord. Så hvordan kan barnet føle autonomi i et samfund og i et dagtilbud, hvor regler og normer også er en del af hverdagen?

Det er emnet for denne uges Pædagogisk kvarter, hvor vi igen i denne uge har besøg af Ib Ravn, der er ph.d. og lektor på DPU i Emdrup under Aarhus Universitet. Han har skrevet en lang række bøger, blandt andet bogen med titlen ”Selvbestemmelsesteorien”.

"Som mennesker lever vi – både børn og voksne – i en masse rammer og strukturer, som siger, ”du må ikke det, du må ikke det”. Men oplevelsen af at jeg er autonom, den kan man stadig have. Det er det, som man skal sørge for at give folk oplevelsen af,” siger Ib Ravn og giver et eksempel på hvordan regler kan blive en så indoptaget del af ens eget regelsæt, at man ikke ser det som noget, der stiller sig i vejen for ens autonomi,

”Du sidder bag rattet i din bil, og du kan selv bestemme, hvor du vil køre hen. Men du skal køre i højre side af vejen. Det er bare helt indlysende. Man kan ikke forestille sig, hvorfor man skulle køre i venstre side”.

I programmet fortæller Ib Ravn og programmets faste ekspert Anja Kristine Hvidberg Olsen, hvordan man som både pædagog og forældre kan arbejde med at hjælpe barnet til at indoptage regler og normer og på en naturlig måde gøre dem til sine egne.

Anja Kristine Hvidberg Olsen er fra Relationsformidlerne og Kompetenceuniverset. Hun er cand.pæd. i pædagogisk psykologi og forfatter til flere bøger.

I programmet henviser Ib Ravn til bogen Relationskompetence af Louise Klinge og bogen Drop opdragelsen af Fie Hørby.

Programmet er udgivet af Socialt Indblik

Tilrettelæggelse: Niels Svanborg
Pædagogisk kvarter
Spelar inte