Facebook Pixel
Hjelp, jeg er sykepleier!

#65 Debatt-episode: Bør dagens karakterkrav for sykepleierutdanningen skrotes eller bestå?

Hjelp, jeg er sykepleier!
Hjelp, jeg er sykepleier!

Hvor stor rolle spiller videregående-karakterene for om en student har forutsetningene for å bli en god og kvalifisert sykepleier? I 2019 ble det innført at om man skulle studere bachelor i sykepleie så holdt det ikke lenger å “kun” ha generell studiekompetanse eller realkompetanse. Søkeren måtte nå i tillegg vise til at en hadde minimum karakteren 3 i norsk standpunkt og minimumkarakteren 3 i matematikk, for å sikre en viss “for-kompetanse” før et krevende akademisk studie. Debatten om “3’er-kravene” pågikk i årevis før de ble vedtatt, men diskusjonen har blusset opp igjen og er nå hetere enn på lenge.

Helsepersonellkommisjonens dystre rapport fra 2023 viste at antall syke og eldre pasienter med komplekse pleiebehov kun kommer til å øke i årene fremover, parallelt med at vi stadig mangler flere sykepleiere og annet helsepersonell. En interessant rapport fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse fra perioden 2018-2022 viser at antall studenter som gjennomfører sykepleierutdanningen har økt etter at karakterkravene ble innført. På den andre siden viser rapporten også en markant nedgang i antall søkere til sykepleierutdanningen. Ikke nok med dette så viser tall fra Khrono at det sto hele 815 ledige studieplasser innen sykepleierutdanningen i 2023. Mange mener at disse tallene kan knyttes direkte til karakterkravene, mens andre mener at det handler om tilfeldigheter og andre faktorer slik som pandemi og arbeidsforhold i helsevesenet.

Så, hva skal vi gjøre med karakterkravene? Bør de skrotes, slik at vi slipper inn flere studenter på sykepleierstudiet når sykepleiermangelen uansett er høy? JA, mener sykepleier Alva Larenas, NEI mener sykepleierstudent og leder av NSF student, Daniel Tørresvoll Stabu, da han mener kompetansesikring må trumfe ønsket om å bli sykepleier.

Velkommen til debatt! Meldinger fra publikum blir tatt opp på slutten av episoden og Alva og Daniel avslutter med en liten hilsen til podkastens lyttere der de også røper om de har endret mening eller ikke i løpet av debatten. Takk til alle som har engasjert seg og sendt inn bidrag!

Stay tuned!

Relevante nettartikler/innlegg for denne debatten:

https://sykepleien.no/2023/12/hogskolen-pa-vestlandet-far-ikke-dispensasjon-fra-karakterkrav


https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/Q7dPnP/firerbande-verner-treer-krav-for-sykepleiere

https://sykepleien.no/meninger/2023/09/slutt-med-karakterkrav-opptak-til-sykepleierutdanning

https://sykepleien.no/2020/07/i-lopet-av-ar-dode-27-pasienter-og-177-ble-alvorlig-skadet-pa-sykehus-pa-grunn-av

https://sykepleien.no/2019/07/na-vil-nsf-student-ha-nasjonal-eksamen-i-medikamentregning-ogsa

https://sykepleien.no/meninger/innspill/2023/10/fjerne-karakterkravene-til-sykepleierutdanningen-er-ga-baklengs-inn-i



Podkastens instagram: Hjelp_jeg_er_sykepleier


Programleder: Helene Dahl Karlsen


Produsenter: Helene Dahl Karlsen & Fanny Norbye


Jingler og musikk: Philip Østli & Lisa Marie Eri


Kontakt: hjelp.jeg.er.sykepleier@gmail.com


For annonsering: elin@modernemedia.no


Logo: Lisa Marie Eri og Christine Samuelsen




See omnystudio.com/listener for privacy information.

Hjelp, jeg er sykepleier!
Not playing