Facebook Pixel
Hjelp, jeg er sykepleier!

Ekstraepisode: Barselopprøret og #ViForventerMer

Hjelp, jeg er sykepleier!
Hjelp, jeg er sykepleier!

Alle dere som lytter til denne podkasten har nok hørt x antall politikere debattere norsk helsevesen x antall ganger, der de så godt som ALLTID kommer med samme motargumentet hvis noen kritiserer helsevesenet og føde-barselomsorgen, hvilket låter følgende: “ Norge har verdens beste helsevesen og verdens beste føde og barselomsorg, så slutt å klag. For det meste så OVERLEVER faktisk både mor OG barn og vi har gode tall å vise til her”..

Vel okey, så vi overlever (stort sett) men er det virkelig der vi legger lista for god kvalitet på pleie og omsorg? Hva med at kvinnen som føder kan måtte oppleve å ikke få lov til å ha med partner på hele sykehusoppholdet, at kvinner får beskjed om at ammehjelp, nei det kan man få via en QR-kode og at det på fremtidens sykehus planlegges for at såkalte “friske kvinner” skal reise hjem fra sykehuset allerede 6 timer etter fødsel? Er det slik vi vil ha det i verdens rikeste land, eller er det innafor å forvente litt mer? Hva som bør kunne forventes av norsk fødsel og barselomsorg skal vi snakke mer om i denne episoden. Ukas gjester er noen ekte heltinner som kjemper en stor og viktig sak, nemlig leder Aida Leistad Thomassen og nestleder Cecilia Ingulstad av organisasjonen Barselopprøret. Vi skal også høre om kampanjen #ViForventerMer.

Les mer om Barselopprøret her: https://linktr.ee/barselopproret


Barselopprørets epost: hei@barselopproret.no

Barselopprøret i media: https://barselopproret.no/media

Svangerskaps, fødsel og barselomsorg- mer enn bare overlevelse (Tidsskriftet- Den norske legeforening, 2023): https://tidsskriftet.no/2023/10/svangerskap-fodsel-og-barseltid-mer-enn-bare-overlevelse?fbclid=IwAR3C943JjcXXfZ7qgg7Zl5TJ-9z-6l0CocIgu2B5BSM-Lhfjf9ar2aiBk7w


Om obstetrisk vold (Dagens Medisin, 2023): https://www.dagensmedisin.no/vi-ma-torre-a-diskutere-obstetrisk-vold/577907

Om fødekaos på UNN i sommer og spedbarnet som døde (NRK, 2023):
https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/kaos-pa-fodeavdeling-pa-unn_-vurderer-a-stenge-flere-fodestuer-1.16534786

Podkastens instagram: Hjelp_jeg_er_sykepleier


Programleder: Helene Dahl Karlsen


Produsenter: Helene Dahl Karlsen & Fanny Norbye


Jingler og musikk: Philip Østli


Kontakt: hjelp.jeg.er.sykepleier@gmail.com


For annonsering: elin@modernemedia.no


Logo: Lisa Marie Eri og Christine Samuelsen






Ukens annonnsør og personlig anbefaling er boken “Bare” en sykepleier: Boka til Celine fås kjøpt hos blant annet Norli, Ark og Akademika og finnes også som lydbok hos blant annet Nextstory og Storytel. Dette er den perfekte julegaven til noen du skulle ønske hadde “litt” mer kunnskap om hvordan sykepleieres hverdag faktisk er, i tiden vi lever i. Jeg vil faktisk anbefale boken til absolutt alle, uansett om man kjenner innsiden av norsk helsevesenet eller ei. “Bare” en sykepleier er både morsom, rørende og seriøs. Den har blitt en soleklar favoritt på min bokhylle og jeg mener helt seriøst at boka burde vært pensum. God lesing!
Hjelp, jeg er sykepleier!
Not playing