Facebook Pixel
Slut med forbudt

#29 “Muligvis kræftfremkaldende”. Om WHO’s aspartam-udmelding, forvirrende kræftkategorier og frygten for det unaturlige.

Slut med forbudt
Slut med forbudt

“Aspartam kommer på WHO’s kræftliste.” Det var én af de mange overskrifter, man kunne læse, da det for to uger siden blev afsløret, at Verdenssundhedsorganisationen ville klassificere sødemidlet som ‘muligvis kræftfremkaldende’.

Nu er WHO udkommet med deres begrundelse – men siger samtidig, at det ikke er skadeligt at indtage. Og det har – forståeligt nok – skabt både frygt og forvirring.

I denne episode gennemgår vi WHO pressemeddelselse samt de forskellige instanser, IARC og JECFA, der er involveret i asapartam-udmeldingen og hvad der egentlig er op og ned på kategoriseringen af aspartam. Vi besvarer ud fra det spørgsmålet: Er der grund til bekymring for aspartam skulle være skadeligt at indtage?

Hvis du vil støtte podcasten, så finder du vores sponsor Zetland lige her. Du får to måneders lytbar, reklamefri, dommedagsfri kvalitetsjournalistik for 50 kroner i alt. Det er under en tredjedel af normalprisen: zetland.dk/slutmedforbudt

Ting, vi nævner i podcasten:

Elsøes Instagram-opslag, der opsummerer hele sagen: https://www.instagram.com/p/CutgghKNoKh/

Pressemeddelelsen fra WHO, der både indeholder konklusionen fra IARC og JECFA:

https://www.who.int/news/item/14-07-2023-aspartame-hazard-and-risk-assessment-results-released

Artiklen i Lancet, der indeholder IARC’s begrundelse for vurderingen af aspartam: https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(23)00341-8/fulltext

JECFA’s begrundelse for stadig at vurdere, at aspartam er sikkert at indtage: https://www.who.int/publications/m/item/ninety-sixth-meeting-joint-fao-who-expert-committee-on-food-additives-(jecfa)

IARC’s database over alt, de har har vurderet til dato: https://monographs.iarc.who.int/list-of-classifications/

EFSA’s kritik af de italienske aspartam-forsøg, der – som de eneste – konkluderede, at aspartam var kræftfremkaldende i mus: https://www.efsa.europa.eu/en/news/efsa-assesses-new-aspartame-study-and-reconfirms-its-safety

Slut med forbudt
Not playing