Facebook Pixel
Slut med forbudt

#41 “Alle burde tale med en psykolog!” Myten om bivirkningsfri terapi, psykologshopping og motion som mental medicin.

Slut med forbudt
Slut med forbudt

I denne episode snakker vi om noget lidt andet end vi plejer, men holder os stadig indenfor samme sfære. For vi snakker om sundhed - dog om den mentale af slagsen.

Psykologhjælp og terapi er udråbt som løsningen på den store mentale mistrivsel, der rapporeteres flittigt om. I offentligheden eksistererer der i vid ustrækning en opfattelse af, at terapi er det bivikningsfri alternativ til diverse medicin. Det er imidlertid ikke sandt. Det forholder sig nemlig sådan, at terapi faktisk kan have bivirkninger. Metaanalyser estimerer, at et sted mellem 5-20% af patienter oplever bivirkninger og det er ganske interessant set i lyset af hvor fraværende netop den snak i den offentlige debat om fx psykologhjælp.

Vi snakker om den tilgængelige forskning på området, hvilke bivikrninger der er tale om, om begrænsningerne i studierne og den store kompleksitet der er på spil, når man bedriver forskning i det psykologiske felt.

Det er meget vigtigt at påpege, hvilket vi også gør i episoden, at formålet med denne snak ikke er at afholde nogen fra at opsøge terapi. Hvis du har brug for hjælp - så ræk endelig ud efter den.

Ting vi nævner i podcasten:

Kamilla Langes indlæg:

https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art9557140/Nej-en-psykolog-kan-ikke-altid-hj%C3%A6lpe-dig.-Nogle-gange-skader-de

BT’s artikel, der baserer sig på det indlæg og er ikke bag betalingsmur:

https://www.bt.dk/forbrug/psykolog-advarer-om-bivirkninger-ved-terapi-det-er-sjaeldent-vi-saetter

Podcastepisode med Lange:

https://open.spotify.com/episode/6b3gpIo5JotexjyPbQjNr7?si=5cd969d9dd6941c9

Studier:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30193585/

https://www.tandfonline.com/doi/epdf/10.1080/10503307.2023.2286992?needAccess=true

https://www.unisa.edu.au/media-centre/Releases/2023/exercise-more-effective-than-medicines-to-manage-mental-health/

Slut med forbudt
Not playing