Facebook Pixel
Smerteuniverset

EPISODE 46 - Metakognitiv terapi og kroniske smerter med psykolog Pia Callesen

Smerteuniverset
Smerteuniverset

Shownotes:

Pia Callesen er psykolog og har forsket i Metakognitiv terapi under metodens grundlægger Professor Adrian Wells. På hendes klinik Cektos - center for metakognitiv terapi, behandler hun personer med bl.a. angst og depression, men møder også personer med kroniske smerter, som hun hjælper til et bedre og mere bekymringsfrit liv.

Ifølge meta-kognitive teorier opstår psykisk mistrivsel og lidelse, når der bruges for meget tid og energi på bekymringstanker, grublerier, trusselsmonitorering og tanke-undgåelse. Terapien har ikke fokus på selve indholdet af tankerne, men derimod strategien du gør brug af i forhold til dine tanker og mængden af tid der bruges på dem. Gennem sin forskning har Pia fundet, at metoden er effektiv og tidsbesparende ift. traditionel kognitiv terapi.

Mange med kroniske smerter kan nikke genkendende til, at dagligdagen byder på mange tanker omkring og forholden sig til sine smerter eller håndtering af dem, herunder planlægning. Selvom det giver mening, at man tænker sig om inden man handler, kan man risikere at overanalysere og fokusere for meget på smerterne, så hele ens liv kommer til at handle om smerter. Det, du fokuserer på, vokser, og derfor kan denne håndteringsstrategi for nogen faktisk bidrage til flere smerter og måske endda være en del af årsagen til, at de kroniske smerter ikke forsvinder igen.

Lyt med i denne episode hvis du vil lære om forskellen mellem kognitiv og meta-kognitiv terapi, hvem der har gavn af meta-kognitiv terapi, samt hvordan du selv kan begynde at anvende meta-kognitive principper i dit liv.

Vært: Simon Roost Kirkegaard, Cand. Scient. Fysioterapi, stifter og medejer af Smertevidenskab.

___________________________________________________

Du kan finde viden om meta-kognitiv terapi, kurser og behandling på Cektos hjemmeside: https://cektos.dk/

Vil du læse Pias bøger, så kan du finde dem her: https://cektos.dk/pia-callesen-bog.aspx

Vil du lære mere om kroniske smerter og hvordan de kan behandles så er der masser af gratis viden tilgængelig på https://smertevidenskab.dk/

Har du spørgsmål, ideer, ris eller ros, er du velkommen til at skrive til os på info@smertevidenskab.dk

Smerteuniverset
Not playing