Facebook Pixel
Smerteuniverset

Episode 52 - Må du blive gravid med en tumor i ryggen (neurofibrom), kroniske rygsmerter og skoliose?

Smerteuniverset
Smerteuniverset

Dagens gæst er Nathalie, som er uddannet fysioterapeut fra 2020. Nathalies historie starter som ung kvinde, hvor hun en dag bemærker i spejlet, at hun har skæve hofter. Nathalie og hendes mor tager derefter til læge, hvor hun får diagnosen skoliose. Nathalie havde ikke smerter før diagnosen, men efterfølgende begyndte de stille og roligt at tage til med både ryg- og bensmerter.

På trods af slemme smerter, var der ikke nogen sundhedsprofessionelle der troede på at Nathalie havde ondt. De mente blot at hun var pibet. Smerterne begrænsede hende så meget, at hun nogle dage ikke kunne komme rundt og blev nødt til at blive båret af sin kæreste for at komme på toilettet. Efter mange år med smerter, møder Nathalie endelig en læge der tager hende alvorligt. Hun får en scanning for at se om der var noget der kunne forklare smerter. Allerede 2 dage efter scanningen bliver Nathalie igen henvist til en ny scanning. Uden hun kendte årsagen til at hun skulle scannes igen, vælger hun at få det gjort og får nu noget bemærkelseværdigt af vide på scanningsvaret. De finder et neurofibrom (nervetumor) med størrelsen 14x9x6cm.

Nu bliver Nathalie taget meget alvorligt og får tilbudt operation. I mellemtiden finder Nathalie job på en fysioterapeutklinik, hvor der er krav om at man har været på kursus hos Simon. Ved kurset lærer hun en ny viden om smerter og dette skal være startskuddet til hendes vej ud af smerterne.

Da det endelig var tid til at hun skulle opereres bliver lægen/fysioterapeuten/kirurg og Nathalie enige om at udskyde på ubestemt tid, da hun ikke er begrænset af det lige pt. og at risikoen for at hun får fysiske begrænsninger efter operationen er høj.

Nathalie har et stort ønske om at få et barn, og får derfor af vide af lægen, at det skal hun til at få gjort så hurtigt som muligt. Nathalie og hendes kæreste bliver derefter gravide. I starten af graviditen kom Nathalies ryg- og bensmerter tilbage igen, men efter en samtale med Simon, kom de frem til at det formentlig ikke var barnet der trykkede (da det kun var i starten af graviditet og barnet slet ikke var så stort endnu), men nok snarere bekymringer og kroppens svar på at være gravid for første gang. Efterfølgende mindskedes smerterne gradvis, trods hvad der er normalt i en graviditet. Desværre sker der det forfærdelige, at Nathalie mister barnet. Det vurderes, ikke at have noget at gøre med nervetumoren, men derimod noget der kan ramme alle og var meget sjældent.

Nathalie og hendes kæreste bliver hurtigt gravide igen efter den tragiske hændelse, og denne gang går alt som det skal. Der var ingen ryg- og bensmerter, hvilket ellers er meget normalt under en graviditet, fødslen går som den skal og barnet er sundt og rask.

Idag lever Nathalie uden begrænsninger og betegner sig selv som smertefri. Dette på trods af hendes nervetumor stadig er der, og formentlig ikke er blevet mindre.

Vært: Simon Roost Kirkegaard, Cand. Scient. Fysioterapi, stifter og medejer af Smertevidenskab.

__________________________________________________

Vil du lære mere om kroniske smerter og hvordan de kan behandles så er der masser af gratis viden tilgængelig på https://smertevidenskab.dk/


Har du spørgsmål, ideer, ris eller ros, er du velkommen til at skrive til os på info@smertevidenskab.dk

Smerteuniverset
Not playing