Facebook Pixel
Stetoskopet – Tidsskriftets podkast

Redaktørens hjørne #60: Vaksiner på vippepunktet, mødredødelighet i Storbritannia, gabapentinoider

I flere land er vaksinedekningen mot de tidligere store folkesykdommene, som polio og meslinger, farlig lav (1). Mødredødeligheten i Storbritannia har steget markant de siste årene (2). Beleggsprosenten i engelske sykehussenger er nå høyere enn noen gang (3). En ny stor studie fra Sverige viser at kvinner som har hatt perinatal depresjon, har økt risiko for død, særlig det første året (4). Er det sammenheng mellom bruk av østrogen og demens (5)? Hvor farlig er bruk av gabapentinoider mot kols (6, 7)? I en nylig publisert register- og populasjonsbasert studie ses det nærmere på hvor vanlig det er at bruk av tiazider fører til hyponatremi (8). Uprovoserte generaliserte krampeanfall er overraskende vanlig, men hvor vanlig er det å få mer enn ett slikt anfall (9, 10)? Er det noen sammenheng mellom inntak av fruktjuice og vektoppgang (11)? En ny studie påviser sterk sammenheng mellom energidrikk og blant annet røyking, alkoholbruk, dårligere søvnkvalitet og dårligere skoleprestasjoner (12). Og kommer du som lege til å bli erstattet av en chatbot i fremtidens diagnostisering (13, 14)? Sjefredaktør Are Brean deler siste nytt fra andre vitenskapelige tidsskrifter.

Se hele litteraturlista på tidsskriftet.no: https://tidsskriftet.no/2024/02/podkast/redaktorens-hjorne-60-vaksiner-pa-vippepunktet-modredodelighet-i-storbritannia-gabapentinoider

Tilbakemeldinger kan sendes til stetoskopet@tidsskriftet.no.

Stetoskopet produseres av Caroline Ulvin Johansson, Are Brean og Julie Didriksen ved Tidsskrift for Den norske legeforening. Ansvarlig redaktør er Are Brean.

Jingle og lydteknikk: Håkon Braaten / Moderne media
Coverillustrasjon: Stephen Lee

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Stetoskopet – Tidsskriftets podkast
Not playing