Facebook Pixel
Stetoskopet – Tidsskriftets podkast

Redaktørens hjørne #61: Uspesifikk svimmelhet, tannpuss og sykehuservervet lungebetennelse, utbrente leger

Hvor raskt synker overlevelsesraten etter gjenopprettet spontansirkulasjon ved hjertestans (1)? I en eksperimentell studie fra India ble det tatt i bruk skuespillere for å finne ut av hvorfor potensielt livreddende orale rehydreringsløsninger er lite brukt ved diaré hos barn (2). Hvordan går det med fosteret når mor vaksineres mot covid-19 (3, 4)? Uspesifikk svimmelhet er vanlig, og kan ha en lang rekke forskjellige årsaker, men er det assosiert med økt mortalitet (5)? Daglig tannpuss hos pasienter på sykehus er assosiert med lavere risiko for sykehuservervet lungebetennelse og kortere behov for mekanisk invasiv pustehjelp (6). Australske og britiske forskere har gått sammen for å utarbeide retningslinjer for å øke transparens innen ernæringsforskning (7). Are Brean minner til slutt i dag om den påviste sammenhengen mellom det å hoppe over ferier og utbrenthet hos amerikanske leger (8) – så husk å ta ferie!

Se litteraturlista på tidsskriftet.no: https://tidsskriftet.no/2024/02/podkast/redaktorens-hjorne-61-uspesifikk-svimmelhet-tannpuss-og-sykehuservervet-lungebetennelse-utbrente 

Tilbakemeldinger kan sendes til stetoskopet@tidsskriftet.no.
 
Stetoskopet produseres av Caroline Ulvin Johansson, Are Brean og Julie Didriksen ved Tidsskrift for Den norske legeforening. Ansvarlig redaktør er Are Brean.
 
Jingle og lydteknikk: Håkon Braaten / Moderne media
Coverillustrasjon: Stephen Lee


Stetoskopet – Tidsskriftets podkast
Not playing