Facebook Pixel
Stetoskopet – Tidsskriftets podkast

Redaktørens hjørne #62: «Moralsk tydelighet» i WHO, seneffekter etter covid-19, tidlige markører for Alzheimers sykdom

I november 2023 berømmet The Lancets sjefredaktør WHOs generalsekretær for hans «moralske tydelighet» i Israel–Hamas-krigen, men ikke alle er enige (1–3). I følge en debattartikkel i JAMA stikker fire saker innen helse seg ut som viktige i årets presidentvalg i USA (4). Minst 45 % av alle som har gjennomgått covid-19, rapporterer om minst ett langtidssymptom. Kan noe gjøres (5, 6)? Tidsskriftet Science tar et dypdykk ned i ME/CFS (7, 8). Resultatene av en tiårig studie av en rekombinant hepatitt e-vaksine foreligger nå – og viser at vaksinen har svært god effekt (9, 10). En nylig publisert studie fra Kina viser blant annet at cerebrospinalvæskemarkører skiller seg fra friske og de som etterhvert utvikler Alzheimers sykdom helt opp til 18 år før diagnosen stilles (11, 12). Og det viser seg dessuten at menn som bruker Viagra, har lavere risiko for å utvikle Alzheimers sykdom (13, 14). Are Brean deler siste nytt fra de internasjonale medisinskvitenskapelige tidsskriftene.

Se litteraturlista på tidsskriftet.no: https://tidsskriftet.no/2024/02/podkast/redaktorens-hjorne-62-moralsk-tydelighet-i-who-seneffekter-etter-covid-19-tidlige-markorer 

Tilbakemeldinger kan sendes til stetoskopet@tidsskriftet.no. 
  
Stetoskopet produseres av Caroline Ulvin Johansson, Are Brean og Julie Didriksen ved Tidsskrift for Den norske legeforening. Ansvarlig redaktør er Are Brean. 
  
Jingle og lydteknikk: Håkon Braaten / Moderne media 
Coverillustrasjon: Stephen Lee 

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Stetoskopet – Tidsskriftets podkast
Not playing