Facebook Pixel
Stetoskopet – Tidsskriftets podkast

Redaktørens hjørne #63: Forsvunne vitenskapelige artikler, slangebitt, effekten av PrEP hos kvinner

Ragnhild Ørstavik deler siste nytt fra internasjonale vitenskapelig tidsskrifter. 

Millioner av forskningsartikler er i risikosonen for å forsvinne fra nett, ifølge en nylig publisert studie (1, 2). Hvordan står det til med vekta vår i et globalt perspektiv (3)? Slangebitt tar livet av opp mot 2.7 millioner mennesker i året, men nå foreligger det flere interessante studier som kan bidra til å øke overlevelsesraten (4–8). Resistens mot HIV-medikamentet dolutegravir øker (9), men hvor effektivt er det forebyggende medikamentet PrEP for kvinner (10)? En kvinne dør av livmorhalskreft hvert annet minutt ifølge WHO (11), og det foreligger nå ny forskning på operasjonsalternativer ved livmorhalskreft i tidlig stadium (12, 13). Utviklingen innen behandling av ikke-småcellet lungekreft har vært betydelig de siste tiårene (14). Hvor effektivt er det å bruke store data for å forutse sykdomsforløpet hos enkeltpasienter (15, 16)? Er en kamerakapsel man svelger et godt alternativ til gastroskopi (17, 18)? New England Journal of Medicine tar et oppgir med de grumsete holdningene som preget spaltene deres i første halvdel av 1900-tallet (19).

Se hele litteraturlista på tidsskriftet.no: https://tidsskriftet.no/2024/03/podkast/redaktorens-hjorne-63-forsvunne-vitenskapelige-artikler-slangebitt-effekten-av-prep-hos-kvinner 

Tilbakemeldinger kan sendes til stetoskopet@tidsskriftet.no.  
   
Stetoskopet produseres av Caroline Ulvin Johansson, Are Brean, Ragnhild Ørstavik og Julie Didriksen ved Tidsskrift for Den norske legeforening. Ansvarlig redaktør er Are Brean.  
   
Jingle og lydteknikk: Håkon Braaten / Moderne media  
Coverillustrasjon: Stephen Lee  


See omnystudio.com/listener for privacy information.

Stetoskopet – Tidsskriftets podkast
Not playing