Facebook Pixel
Stetoskopet – Tidsskriftets podkast

Reprise: Organdonasjon – når er donor død?

Denne episoden ble først publisert 10. mars 2022.

Hvordan vet man egentlig at en potensiell organdonor er død? Etter at Beslutningsforum i 2021 ga grønt lys for å innføre en ny metode for organdonasjon i Norge, var det mange som slettet donorkortet.

Den nye metoden, kalt cDCD (controlled Donation after Circulatory Death), har ført til debatter og undring, både i fagmiljøer og i befolkningen, rundt hvorvidt man virkelig er død når organene tas ut av kroppen. Den allerede eksisterende metoden, donasjon etter hjernedød – såkalt DBD (Donation after Brain Death) – har blitt brukt i Norge i nesten 50 år. Risikerer vi med den nye metoden at donor er døende fremfor død?

Dette er spørsmål som ukens to gjester har et noe ulikt syn på. Jørgen Dahlberg er spesialist i anestesiologi og overlege ved Akershus universitetssykehus, advokat og forsker ved Senter for medisinsk etikk. Morten Andreas Horn er spesialist i nevrologi og overlege ved Oslo universitetssykehus.

Kronikken «Når er en potensiell organdonor død?» er skrevet av Paal H.H. Lindenskov og Jørgen Dahlberg. Den kan leses i papirutgave nr. 4/22 og på tidsskriftet.no: https://tidsskriftet.no/2022/02/kronikk/nar-er-en-potensiell-organdonor-dod  

Kronikken «Ny metode for organdonasjon: Er donor død eller døende?» er skrevet av Morten Andreas Horn, Geir Bjørsvik og Aslak Syse. Den kan leses i papirutgave nr. 4/22 og på tidsskriftet.no: https://tidsskriftet.no/2022/02/kronikk/ny-metode-organdonasjon-er-donor-dod-eller-doende  

Tilbakemeldinger kan sendes til stetoskopet@tidsskriftet.no.

Stetoskopet produseres av Caroline Ulvin Johansson, Are Brean og Julie Didriksen ved Tidsskrift for Den norske legeforening. Ansvarlig redaktør er Are Brean.

Jingle og lydteknikk: Håkon Braaten / Moderne Media
Coverillustrasjon: Stephen Lee

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Stetoskopet – Tidsskriftets podkast
Not playing