Facebook Pixel
Psykopoden

Episode 50: Samfunnsvern

Psykopoden
Psykopoden

Psykiatriens hovedoppgave er å behandle pasienter som sliter med psykiske lidelser.  Vi skal behandle pasienter så de blir bedre. Psykiatrien har imidlertid også en annen rolle; nemlig samfunnsvern. 

De aller fleste personer med psykiske lidelser er ikke og vil aldri være farlige. Men noen ganger kan personer med psykiske lidelser begå alvorlige voldshandlinger. Samfunnet ønsker at psykiatrien skal beskytte mot slike handlinger gjennom å utøve samfunnsvern.

Vi har invitert jurist Øyvind Holst til Psykopoden for å forklare oss hva samfunnsvern egentlig innebærer. Øyvind Holst jobber ved kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels-, og rettspsykiatri ved Oslo universitetssykehus og har skrevet en doktoravhandling om samfunnsvernets begrensninger. 

Samfunnsvernet befinner seg i skjæringspunktet mellom offentlig psykisk helsevern og justissektoren.  I mer enn 150 år har det vært en debatt om hvem som skal ha ansvaret for en person som både er rammet av en alvorlig psykisk lidelse og har utført kriminelle handlinger. I denne episoden kan du høre mer om hva som er helsevesenets oppgaver og hva som er justisvesenets oppgaver.

Tekstalternativ til lydopptak, episode 50

Psykopoden
Spelar inte