Facebook Pixel
Psykopoden

Episode 51: Schizofreni

Psykopoden
Psykopoden

Schizofreni er kanskje den mest omtalte psykiske lidelsen i media. Men hva innebærer det å få denne diagnosen og hvordan går det med de som er rammet?

I denne episoden hører du de faste deltagerne i psykopoden, overlege PhD Erlend Strand Gardsjord, professor i psykiatri Unn H Haukvik og professor i psykiatri Jan Ivar Røssberg snakke om schizofreni.

Schizofreni er den vanligste psykoselidelsen vi har og rammer i underkant av 1 % av befolkningen. Schizofreni er en veldig heterogen lidelse og forløpet til personene som er rammet av lidelsen er også veldig ulikt. Personer som rammes av denne lidelsen vil ofte ha vanskeligheter med det sosiale samspillet i samfunnet. 

Årsakene til schizofreni er sammensatt og komplekst. Vi regner med at personen som blir rammet har en medfødt (genetisk) sårbarhet som sammen med psykologiske og sosiale faktorer kan bidra til utviklingen av lidelsen. 

Schizofreni er en alvorlig lidelse og de som blir rammet har en økt risiko for selvmord og de lever i gjennomsnitt 13-18 år kortere enn normalbefolkningen. Det finnes imidlertid i dag mange gode behandlingsmetoder som kan gi et bra forløp. Disse må tas i bruk.

Lurer du mer på hva denne lidelsen innebærer så lytt til denne episoden av Psykopoden. 

Tekstalternativ til lydopptak, episode 51

Psykopoden
Spelar inte