Facebook Pixel
Psykopoden

Episode 53: Rusutløst psykose - en diagnose klar for historiens skraphaug?

Psykopoden
Psykopoden

Hvert år innlegges over 500 mennesker med det som blir vurdert å være en rusutløst psykose. Men er det bare rusmiddelet som er årsaken? Dette diskuteres i siste episode av Psykopoden. I episoden deltar Eline Borger Rognli, psykologspesialist og forsker ved Rusforsk ved Oslo Universitetssykehus, og Jørgen Bramness, psykiater og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet samt professor i ved Universitetet i Tromsø.

Enkelte rusmidler, bl.a. amfetamin og cannabis, har en særlig tendens til å kunne gi psykotiske symptomer. Men de aller fleste som bruker disse rusmidlene utvikler ikke psykotiske symptomer. Så hvilken rolle spiller rusmiddelet?

Rognli og Bramness tror noen grupper har en betydelig økt sårbarhet for psykoseutvikling. De mener dagens diagnosemanualer og behandlingsapparat tar for lite hensyn til dette, at betydningen av rus vektlegges for mye og at betegnelsen «rusutløst psykose» representerer en forenkling av årsaksforhold. De foreslår derfor at diagnosen gis et nytt navn og flyttes i diagnosemanualene, og at pasientene følges opp ved behandlingssteder med god kompetanse på psykose, fortrinnsvis innenfor psykisk helsevern.

Tekstalternativ til lydopptak, episode 53

Psykopoden
Spelar inte