Facebook Pixel
Odla med P1

Mer krusbär åt folket!

Odla med P1
Odla med P1

Kimmo vill se fler krusbär i på i svenska odlingar, Don hjälper husägare i Kalifornien att brandsäkra sina trädgårdar och Maj-Lis svarar på lyssnarfrågor.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Don Bullard är brandchef i Woodside i Portola Valley, söder om San Francisco strax intill Sillicon Valley, han arbetar med att öka kunskapen hos invånarna om hur man undviker och förhindrar brand.
Folk måste vänja sej vid att husen inte längre kan vara inbäddade i grönska, i zonen 0 till 1,5 meter från fasaden bör det inte växa buskar, träd eller annan lättantänd växtlighet, säger Don.

Kimmo Rumpunen, expert på frukt- och bär, slår ett slag för krusbär. Det är ett lättodlat bär som går att odla både på friland och i kruka. Den amerikanska krusbärsmjöldaggen tog kål på jättemånga av de sorter som fanns fram till början av 1900-talet och sen dess har växtförädlare jobbat med att få fram sorter som är resistenta mot mjöldaggen och även har större bär.

Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, idag om kaprifol och vitlök. Har du en fråga? Skriv till oss: odla@sverigesradio.se

Medverkande: Don Bullard, Robert Young, Nancy Roche, Kimmo Rumpunen och Maj-Lis Pettersson
Reportrar: Gustaf Klarin och Ulla de Verdier
Programledare och producent: Åsa Wistedt

Odla med P1
Ikke spilt