Facebook Pixel
TietosuojaPod

#68 Eikö kukaan ajattele lapsia ja tietosuojavastaavia?

TietosuojaPod
TietosuojaPod

Tässä erikoisjaksossa Pilvi saa vieraakseen Mikko Viemerön (Tietosuojavastaava, SOK), Mikael Hitruhin (Juristina Helsingin kaupungilla vastaa koulujen tietosuojasta) sekä Ilona Sidoroffin (Opintovapaalla oleva Lappeenrannan tietosuojavastaava) kärtsäämään paria kuumaa perunaa tietosuojan maailmasta.

Aloitamme kysymällä eikö kukaan ajattele lapsia ja palaamme jakso numero #60 innoittamana rehtorin kansliaan jonne Espoon lisäksi on nyt myös kutsuttu Tanska. Otamme siis uudelleen käsittelyyn Espoon koulujen Google-sotkun sekä kadonneen käsittelyperusteen metsästyksen, jossa Helsingin Hallinto-oikeus totesi, ettei velvoite järjestää koulutusta ole riittävä käsittelyperuste Google for Education -palvelun käyttämiseen opetustyössä. Saman ongelman parissa on myös paininut Tanska ja pohdimmekin näiden kahden tapauksen eroja ja yhtäläisyyksiä. Lähestymistapa ongelman ratkaisemiseksi on hyvinkin erilainen Suomen ja Tanskan välillä. Mitä voisimme oppia Tanskan mallista?

Seuraavaksi siirrymme kaivelemaan Euroopan tietosuojaneuvoston (EDPB) julkaisemaa raporttia tietosuojavastaavien asemaa koskevasta selvityksestä. Mitä vastaukset kertovat tietosuojavastaavien tilanteesta? Pitääkö olla huolissaan? Millaisia ongelmia tietosuojavastaavat kohtaavat työssään? Jos on tietoa ja taitoa, mutta ei kelpaa presidentiksi, voiko ruveta tietosuojavastaavaksi? Miten hyvin riippumattomuus toteutuu? Onko heillä riittävät resurssit ja millainen merkitys on johdon tuella? Miten tietosuojavaltuutettu voi onnistua tasapainottelemaan tehtävässään valvonnan ja tukemisen välillä? Mitä tästä pitäisi oppia ja mitä tälle pitäisi tehdä?

Kuuntele jakso (paitsi olet se Juhani) niin tiedät!

LINKIT:

Tanskan tietosuojavaltuutetun Google-tapaus:

https://www.datatilsynet.dk/presse-og-nyheder/nyhedsarkiv/2024/jan/datatilsynet-giver-paabud-i-chromebook-sag

Tietosuojavaltuutettu Tanskan Google-tapaukseen liittyen:

https://tietosuoja.fi/-/tanskan-tietosuojaviranomainen-antoi-paatoksen-googlen-ohjelmistojen-kaytosta-peruskouluissa

Tietosuojavaltuutetun päätös Espoon koulut -tapauksesta:

https://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/tsv/2021/20211503

Hallinto-oikeuden päätös:

https://julkisethankinnat.fi/hankintatieto/news/news:85093/

EDPB:n raportista:

https://edpb.europa.eu/news/news/2024/edpb-identifies-areas-improvement-promote-role-and-recognition-dpos_en

Tykkäsitkö jaksostamme? Tue meitä täällä: https://bmc.link/privacypod4u

Voit seurata TietosuojaPodia Twitterissä täältä: https://twitter.com/PodPrivacy

Voit lähettää meille palautetta Twitterin yksityisviestinä, hashtagilla #tietosuojapod tai sähköpostilla tietosuojapod@protonmail.com

TietosuojaPod
Ikke spilt