Facebook Pixel
Videnskab fra vilde hjerner

Den københavnske kvantechip-revolution – Peter Lodahl, kvantefysiker, om at bygge eksponentiel voksende informationskapacitet

Videnskab fra vilde hjerner
Videnskab fra vilde hjerner

Verden bliver aldrig den samme igen, hvis Peter Lodahls projekt lykkes: Han forsøger at skalere små, stabiliserede kvantesystemer – kvantebits – op, så vi kan udnytte den eksponentielt voksende informationskapacitet i dem og stadig kontrollere de superpositionstilstande, de er baseret på. Hans forskningsgruppe udvikler hardware – fotoniske chips – som skal bruges til udviklingen af teknologier, der kan revolutionere mange aspekter af menneskelig aktivitet: kvantecomputeren, kvantekommunikation og kvanteinternet.

Hør også Peter Lodahl – der er professor i kvanteoptik og kvanteteknologi ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet – fortælle om arbejdet med at bruge kvantemekanikkens love til at processere information på fundamentalt nye måder, om fryden ved at ens nørderier i laboratoriet kan konverteres til anvendelig teknologi og den præcise overgang mellem klassisk fysik og kvantefysik, han håber en dag at kunne beskrive.

*

Peter Lodahl er leder af grundforskningscentret Center for Hybrid Quantum Networks, Hy-Q, som samler ekspertise inden for kvantefysiske forskningsområder på et højt internationalt niveau, og gruppeleder for The Quantum Photonics Group. Han har udført skelsættende forskning på kvanteoptikkens område, og centrets langsigtede ambition er at bidrage til udviklingen af et hurtigt og sikkert såkaldt kvante-internet. Peter Lodahl er stifter af og CSO i startup-virksomheden Sparrow Quantum og har pt 6 patenter inden for fotonisk kvanteteknologi. Modtager af bl.a. Dronning Margrethe II's forskningspris og EliteForsk-prisen. Medlem af Videnskabernes Selskab.

Vil du have det forklaret gennem levende billeder? Se explainer-video om kvantefotonik med Peter Lodahl her > https://youtu.be/bQyZB3UL0TI

Følg Hy-Q på Twitter > @HyQ_Ucph

*

Værter: Anja C. Andersen & Mette Holbæk
Gæst: Professor Peter Lodahl
Redaktion og tilrettelægning: Mette Holbæk
Producer: Benjamin D’Souza
Assistent: Andrea Vang

Produceret af Niels Bohr Institutet med støtte fra Novo Nordisk Fonden.

Videnskab fra vilde hjerner
Ikke spilt