Facebook Pixel
Videnskab fra vilde hjerner

’Don’t fix the girls, fix science’ – Henriette Tolstrup Holmegaard, uddannelsesforsker, om hvis ansvar det er, at naturvidenskabs-undervisning bliver mere inkluderende

Videnskab fra vilde hjerner
Videnskab fra vilde hjerner

Kun 1/3 af de piger, der vælger naturvidenskab til i gymnasiet, fortsætter i en naturvidenskabelig retning – mod 2/3 af drengene. Og uligheden viser sig ikke kun i køn, men også i social baggrund og etnicitet. Det er et problem for arbejdskraftudbuddet, for innovationen, der drives af diversitet, og for den enkeltes dannelse.

Unges valg, overgange og møde med naturvidenskab er fokus for Henriette Tolstrup Holmegaards arbejde, mere konkret in- og eksklusionspraksisser. Altså hvad der konkret foregår i undervisningslokalet, som får nogen til at føle, at de ’hører til’ og andre til at tjekke ud.

Hendes forskning foregår primært via ’længdesnitsstudier’, hvor hun og kollegaerne følger den samme gruppe børn og unge over lang tid – fx 10 år – og er med i klassen, i frikvarteret og hjemme i familien. Forskningsgruppen interviewer både børn, forældre og lærere, og følger på den måde med i, hvordan den enkelte elevs holdning til naturvidenskab udvikler sig op gennem undervisningssystemet.

Hør også Henriette Tolstrup Holmegaard – der er lektor i science education ved Institut for Naturfagenes Didaktik, som er en del af Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet – fortælle, hvordan hun arbejder med begrebet science-kapital, og hør, hvordan en 6.-klasses elevs bemærkning om, hvorfor lyset altid går ud, når de har natur & teknik, først overraskede hende, og siden blev til en videnskabelig artikel om ’non-participation in science’.

Vi kan godt love en øjenåbnende episode, som sætter mange tanker i gang, ikke kun om skolesystemets praksisser og Danmarks fremtid, men også om, hvordan vi selv med fordel kan sørge for, at vores egne børn og unge oplever, at naturvidenskab er relevant, interessant og – ikke mindst – en verden, de har en plads i. Nogen, der vil med til spejder?

*
Henriette Tolstrup Holmegaard er leder af den tværfaglige forskningsgruppe Equity in Science Education, som undersøger de ulige muligheder, forskellige børn og unge oplever i mødet med naturvidenskabelige discipliner, undervisningspraksisser og (studie)kulturer.
Hun er også med til at lede forskningsprojektet GATE – Gender Aware Teaching for Equity in Science and Engineering – der undersøger, hvorfor Danmark sakker bagud internationalt i forhold til antallet af kvinder, der vælger en naturvidenskabelig eller teknisk videregående uddannelse. Henriette Tolstrup Holmegaard er også projektleder for den kvalitative del af SCOPE, som er et stort, 5-årigt projekt, hvis mål er at dokumentere børn og unges science-kapital, som den udvikler sig over tid. Her undersøger hun, hvordan børn og unges ressourcer, erfaringer og baggrunde spiller sammen med deres mulighed for at se sig selv i science.

*

Værter: Anja C. Andersen & Mette Holbæk
Gæst: Lektor Henriette Tolstrup
Redaktion og tilrettelægning: Mette Holbæk
Producer: Benjamin D’Souza
Assistent: Andrea Vang

Produceret af Niels Bohr Institutet med støtte fra Novo Nordisk Fonden.

Videnskab fra vilde hjerner
Ikke spilt