Facebook Pixel
Videnskab fra vilde hjerner

Familiealbummet: Alt det, privatfotos fortæller – Mette Sandbye, kulturforsker, om gå på opdagelse i det private for at finde det fælles

Videnskab fra vilde hjerner
Videnskab fra vilde hjerner

Vi konstruerer fortællingen om os selv gennem de fotos, vi deler. Og ikke kun på sociale medier: Det samme gælder for de knitrende albums med sort-hvide familiefotos og ringbind med plastiklommer fuld af charterminder og konfirmationsgæster, de fleste har i familien. Samtid og selvopfattelse skinner igennem i ethvert til- og fravalg på disse hverdagsfotos, forklarer Mette Sandbye i denne episode. Og med det rette blik samler de små historier i private samlinger sig til en større, kulturhistorisk fortælling.

Som landets første professor i fotografistudier forsker Mette Sandbye i fotografiets rolle i kulturhistorien, og derfor udgør almindelige menneskers privatliv og den måde, de har valgt at skildre det i fotografier fra ferier, familiefester og fodboldkampe, en vigtig del af hendes data. Feltarbejdet kræver godt fodtøj og indebærer alt fra loppemarkeder og lokalarkiver til hjemmebesøg i Japan.

Hør også Mette Sandbye – der er professor ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet – fortælle om, hvordan privatfotos på sociale medier påvirker fotografiforskningen, og det nordiske samarbejde om at afdække en hidtil ubeskrevet kultur af bad-ass, kvindelige fotografer omkring år 1900. Vi garanterer, at du vil se på både det gamle familiealbum og dine egne instagram-billeder med nye øjne efter denne episode!

*

Mette Sandbye sidder i Danmarks Frie Forskningsfonds Råd for Kultur og Kommunikation, FKK, og er modtager af Det Kongelige Akademis N.L. Høyen Medalje for sin forskning i og formidling om fotografi og Dansk Journalistforbunds ærespris Fotogratula, der gives for en særlig indsats for dansk fotografi. Mette Sandbye har anmeldt og skrevet om fotografi og kunst i Weekendavisen siden 1995 og er redaktør af ’Dansk Fotografihistorie’ (Gyldendal, 2004). Hun er ved at lægge sidste hånd på bogen ’From Instamatic to Instagram’ om familiealbummet fra 1960’erne til i dag.

*

Værter: Anja C. Andersen & Mette Holbæk
Gæst: Professor Mette Sandbye
Redaktion og tilrettelægning: Mette Holbæk
Producer: Benjamin D’Souza
Assistent: Andrea Vang

Produceret af Niels Bohr Institutet med støtte fra Novo Nordisk Fonden.

Videnskab fra vilde hjerner
Ikke spilt