Facebook Pixel
Videnskab fra vilde hjerner

Hvordan man aflæser en gletsjer i forandring – Sebastian Mernild, klimaforsker, om feltarbejde under snurrende helikoptervinger

Videnskab fra vilde hjerner
Videnskab fra vilde hjerner

Han er med egne ord halv håndværker, halv akademiker, klimaforsker Sebastian Mernild, fordi hans feltdataindsamling foregår på mildest talt svært fremkommelige gletsjere i bl.a. Grønland og Sydamerika under forhold, der ville være en James Bond-film værdig. Forestil dig pigsko, en basecamp på is, en toppresset tidsplan og helikoptere, der fragter forskerne derop, hvor de ikke selv kan gå, for at lave målinger af is, sne og smeltevand. Andre dage bygger han klimamodeller på et veltempereret kontor på SDU og kan tage cyklen frem og tilbage.

Fynboen, mange danskere kender navnet på, har specialiseret sig i isafsmeltning af iskapper og gletsjere, og han kombinerer data indsamlet i felten med data fra vejrstationer, satellitfotos (af fortiden) og computersimuleringer (af fremtiden) for at få en forståelse af, hvad der vil ske med isen, sneen og ferskvandet i et klimasystem under forandring.

Hør også Sebastian Mernild – der er professor i klimaforandringer og glaciologi ved SDU Climate Cluster – forklare, hvorfor smeltevand fra vigende gletsjere i Andesbjergene har hans store interesse, og hvordan arbejdet med at udarbejde IPCC’s meget omtalte klimarapporter faktisk foregår.

*

Sebastian Mernild er leder af SDU Climate Cluster, Syddansk Universitets klimacenter, og en af hovedforfatterne bag den sjette hovedrapport fra FN’s Klimapanel, IPCC. Han er forfatter til bøgerne ’Da kulden forsvandt’ med Robert Zola Christensen (Gyldendal, 2022) og ’Isbogen’ med Victor Boy Lindholm (Gyldendal, 2023) og modtager af P1’s store formidlingspris, Rosenkjærprisen, i 2018.

Vil du med Sebastian Mernild på feltarbejde? Så hør DR-podcasten ’Manden på gletcheren’, som over fem afsnit følger klimaforskerens arbejde på Mittivakkat i Østgrønland >>> https://www.dr.dk/lyd/p1/rosenkjaerprisen-2019

*

Værter: Anja C. Andersen & Mette Holbæk
Gæst: Professor Sebastian Mernild
Redaktion og tilrettelægning: Mette Holbæk
Producer: Benjamin D’Souza
Assistent: Andrea Vang

Produceret af Niels Bohr Institutet med støtte fra Novo Nordisk Fonden.

Videnskab fra vilde hjerner
Ikke spilt