Facebook Pixel
Stetoskopet – Tidsskriftets podkast

Redaktørens hjørne #58: Krig og antibiotikaresistens, ADHD-medisinering, har kirurgens kjønn noe å si?

Har du tenkt over at økt antibiotikaresistens er en av de mange negative helsekonsekvensene av moderne krigføring (1)? Krigen mellom Israel og Hamas preger noen av de internasjonale tidsskriftene denne uken også (2–6). Forskerne bak en ny studie publisert i JAMA Internal Medicine har sett nærmere på opprinnelsen av – og nytteverdien av – nye medikamenter (7, 8). ADHD-medikamenter kan føre med seg økt risiko for hjerte-karsykdommer, hvordan skal man balansere fordeler og ulemper opp mot hverandre (9, 10)? Hvor effektivt er det å redusere saltinntaket hos hypertensive pasienter (11)? Hvor effektivt er regional lymfeknutestråling ved brystkreft (12, 13)? Har kirurgens kjønn noe å si for pasientens overlevelse (14)? Hvor uheldig er det for skrøpelige og eldre om de blir liggende på akuttmottaket, sammenlignet med på sengepost (15, 16)? Hvorfor får mennesker med Alzheimers sykdom endringer i sitt mikrobiota i tarmen (17)? Hør mer om hva som rører seg i internasjonale medisinske tidsskrifter den siste tiden i ukens episode av Stetoskopet!

Se litteraturlista på tidsskriftet.no: https://tidsskriftet.no/2023/11/podkast/redaktorens-hjorne-58-krig-og-antibiotikaresistens-adhd-medisinering-har-kirurgens-kjonn-noe-si 

Tilbakemeldinger kan sendes til stetoskopet@tidsskriftet.no.
  Stetoskopet produseres av Caroline Ulvin Johansson, Are Brean og Julie Didriksen ved Tidsskrift for Den norske legeforening. Ansvarlig redaktør er Are Brean.
  Jingle og lydteknikk: Håkon Braaten / Moderne media
Coverillustrasjon: Stephen Lee
Stetoskopet – Tidsskriftets podkast
Not playing