Facebook Pixel
Stetoskopet – Tidsskriftets podkast

Redaktørens hjørne #59: Graviditet etter brystkreft, m-kopper i Kongo, hvorfor gir rødvin hodepine?

Krigen i Gaza preger selvsagt fortsatt de internasjonale medisinske tidsskriftene (1–3). Utfasing av fossilt brennstoff bør være verdens nyttårsforsett, i følge blant annet sjefredaktøren i BMJ, Kamran Abbasi (4–6). Det foregår et stort utbrudd av m-kopper, også kjent som apekopper, i Den demokratiske republikken Kongo (7, 8). En ny kombinasjonsvaksine, som skal beskytte mot både influensa og covid-19, er nå klar for fase 3-studier (9). Er graviditet trygt hos kvinner som har hatt brystkreft og som er bærere av patogene varianter av BRCA 1 eller 2 (10)? Delirium er en vanlig postoperativ komplikasjon hos eldre, men hva er den tryggeste behandlingen av det (11)? E-sigaretter omtales ofte først og fremst som et røykeavvenningsprodukt, men ny amerikansk forskning viser at de fleste unge brukere aldri har røyket vanlige sigaretter (12). Har det noe å si hvorvidt forskere sitter sammen eller at de «langdistansesamarbeider» når de jobber (13)? Og hvorfor får vi hodepine av rødvin (14, 15)? Sjefredaktør Are Brean deler siste nytt fra andre vitenskapelige tidsskrifter i årets siste Redaktørens hjørne.

Se litteraturlista på tidsskriftet.no: https://tidsskriftet.no/2023/12/podkast/redaktorens-hjorne-59-graviditet-etter-brystkreft-m-kopper-i-kongo-hvorfor-gir-rodvin-hodepine 

Tilbakemeldinger kan sendes til stetoskopet@tidsskriftet.no. 
   Stetoskopet produseres av Caroline Ulvin Johansson, Are Brean og Julie Didriksen ved Tidsskrift for Den norske legeforening. Ansvarlig redaktør er Are Brean. 
   Jingle og lydteknikk: Håkon Braaten / Moderne media 
Coverillustrasjon: Stephen Lee 
Stetoskopet – Tidsskriftets podkast
Not playing