Facebook Pixel
Gräns

Därför häktas FRA-kvinnan och toppmilitären

Gräns
Gräns

En kvinna som jobbar på FRA och en man som är hög officer häktas, misstänkta för brott mot Sveriges säkerhet. Nu börjar ett nytt fall där svenska hemligheter står på spel.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Fem minuter över fem på måndagsmorgonen bryter säkerhetspolisen upp en lägenhetsdörr i centrala Stockholm. En man och en kvinna grips misstänkta för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

– Värsta scenariot skulle vara att handlingar har hanterats på ett så vårdslöst sätt att främmande makt kommit över dem, säger Tony Ingesson, docent i underrättelseanalys vid Lunds Universitet.

Obehörig befattning med hemlig uppgift innebär att man hanterat uppgifter man inte har rätt till, material som skulle skada Sveriges säkerhet om uppgifterna hamnade i orätta händer. Men de behöver inte ha gjort det.

Skillnaden mellan spioneri och grov obehörig befattning med hemlig uppgift är enkelt uttryckt att vid spioneri är uppsåtet att föra vidare hemliga uppgifter till främmande makt.

Topphemliga arbetsplatser

Den gripne mannen är en högt uppsatt militär som bland annat jobbat för den militära underrättelsetjänsten MUST. Kvinnan är anställd på FRA.

– De sysslar med signalspaning som är oerhört känslig verksamhet, säger Tony Ingesson.

Och det finns många typer av uppgifter som kan vara topphemliga.

– I lagen har man pekat ut uppgifter om försvarsverk, vapen, förråd, import , export, tillverkningssätt, underhandlingar, beslut eller något förhållande i övrigt. Så det är sådana typiska uppgifter som kan vara skadliga, säger Christoffer Wong, lektor i straffrätt vid Lunds universitet.

Mannen nekar till brott, och kvinnan bestred häktningen, enligt hennes advokat.

Medverkande:

  • Tony Ingesson, lektor i underättelseanalys, Lunds universitet.

  • Christoffer Wong, lektor i straffrätt på Lunds universitet.

    Programledare: Bo Torbjörn Ek och Sara Sundberg

    Producent: Karin Hållsten

    Reporter: Karl-Johan Glas

Gräns
Ei soiteta