Facebook Pixel
Gräns

Sveriges nya roll när Ryssland hotar Nato

Gräns
Gräns

Sverige ska ta emot soldater och vapen om det blir konflikt vid Natos norra gränser. Men då ökar hotet från robotattacker.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

– Det kan bli krig i Sverige, sa civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin i ett uttalande som väckt stor uppmärksamhet.

Länder som Estland och Polen varnar om när ryska styrkor kan röra sig mot nya länder, och Nato jobbar utifrån att det skulle kunna bli konflikt med Ryssland. 

Den svenska Natoanslutningen haltar rejält, men den roll som Sverige ska spela i försvarsalliansen vid en kris eller en konflikt är ganska klar.

– Om man tittar på kartan så kan man ju ganska snabbt dra slutsatsen att Sverige kommer bli ett genomfartsland för förband som ska österut, säger Jonas Haggren, viceamiral och Sveriges militära representant i Nato och EU.

Hot från luften

Utländska trupper, vapen, ammunition och drivmedel. Allt som behövs kommer att transporteras genom landet. Men det här ökar hotet från så kallade långräckviddiga vapensystem, som robotar och drönare.

Det här innebär att Försvarsmakten vill utveckla luftförsvaret av Sverige. Det handlar om att stärka både luftvärnet och flygvapnet.

– Det är ju ju så att säga värdlandets ansvar att att ta hand om det när man transporterar igenom och baserar förband i Sverige, säger Jonas Haggren.

Kapprustning oroar

Han uppger att risken för en konflikt mellan Nato och Ryssland är låg i dagsläget, men att den inte går att utesluta längre.

– Det är väl just den delen att vi inte längre kan utesluta det som såklart är ett stort allvar i sig.

Både Ryssland och Natoländerna lägger enorma pengar på upprustning, och det kommer att fortsätta, tror Gunilla Herolf, senior analytiker, knuten till Utrikespolitiska institutet.

– Och ett problem med det sammanhanget, det är ju att vi inte längre har en rad av de avtal som vi hade tidigare. Så att kapprustningen, både i kvantitet och i militär teknologi, kommer att, som det ser ut nu, fortsätta. Med ganska hög fart också. Det är ett stort orosmoment.

Rättelse: I en tidigare version av den här podden kallade vi Boris Pistorius för Tysklands utrikesminister. Rätt är att han är Tysklands försvarsminister.

Medverkande:

  • Jonas Haggren, viceamiral och Sveriges militära representant i Nato och EU.

  • Gunilla Herolf, senior analytiker vid Utrikespolitiska institutet.

  • Mikael Holmström, säkerhetspolitisk reporter på Dagens nyheter.

  • Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Programledare: Bo Torbjörn Ek och Karin Hållsten

Producent: Karin Hållsten

Tekniker: Glate Öhman

Ljud från: Sveriges Radio, Reuters, Cepa

Gräns
Ei soiteta