Facebook Pixel
Hverdagens Klimahelte

Fremtiden skal fortælles - Frederikke Oldin, sprogpsykolog

Hverdagens Klimahelte
Hverdagens Klimahelte

Meget faldt på plads for mig, da jeg talte med sprogpsykolog Frederikke Oldin, og jeg håber, det samme sker hos dig, der lytter med.

Samtalen gav en forståelse for, hvorfor der er så afgrundsdyb en kløft mellem dét vi siger, vi gerne vil gøre, og dét vi rent faktisk gør - når det kommer til klimaet.

Hvorfor forandrer vi ikke adfærd og livsstil nær nok og hurtigt nok, selvom forskerne og virkeligheden mere og mere gør det klart for os, at der må en vending til.

Fordi, siger min klimahelt, at vi ikke har de grønne fortællingerne og forestillingerne, der skal til. Politikerne har dem heller ikke!

Vi aner ikke, hvordan den her anderledes og mere balancerede og bæredygtige fremtid, ser ud og føles at være menneske i. Det er en af grundene. En af nøglerne.

Hun siger et sted:

“Fremtiden er jo ikke sket endnu. Men hvis vi kun kan forestille os, at det går galt, så er sandsynligheden for, at det gør det, pænt stor. Derfor er vi nødt til at forestille os noget andet.”

Sprogpsykologen taler om fortællinger som et mulighedsgrund. At vi deler nogle kulturelle narrativer, som bliver definerende som den fælles referenceramme, som fx når vi som to naboer står over hækken og har den der snak om, hvorfor vi pinedød er nødt til at have to biler! Det er jo nødvendigt, bekræfter vi hinanden i, når nu vi bor ude på landet. Det kan ikke være anderledes. Et lille eksempel ud af tusindvis.

Hun kalder det fortællinger, som vi hele tiden samarbejder om at udvikle og stadfeste. At de bliver betingende. Og derfor skal der nye fortællinger til.

Der er også en øvelse undervejs, lille, men for mig satte den fuld gang i den indre film.

Læs mere om Frederikke Oldin på www.gentaenk.net

🌱

Jeg hedder Lene Outzen Foghsgaard. Jeg er journalist og podcaster i "Det ender grønt", og serien her er mit bidrag til en bedre, mere retfærdig og klimatilpasset verden. Del meget gerne episoden. Vi har brug for hinanden og fællesskabet - også her. Tak fordi du lytter med.

Find mig på www.detendergrønt.dk

Hverdagens Klimahelte
Ei soiteta