Facebook Pixel
P3 Krim

Ättikafallet inifrån: ”Hur kan man göra så mot henne”

P3 Krim
P3 Krim

Nyligen dömdes ett föräldrapar i Eslöv till fängelse efter att ha förgiftat sin dotter med ättika. Nu träffar vi några av personerna som jobbat med fallet och hör pappans halvsyster Maria.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Tidigt på julaftonsmorgon 2022 kör en pappa in sin då sexåriga dotter till akuten i Lund. Flickan har allvarliga frätskador, efter att ha fått i sig ättika, och är också kraftigt nedkyld. Hennes liv hänger på en skör tråd.


Det här blir starten på en lång utredning, där flickans föräldrar blir misstänkta och senare också åtalade för flera grova brott mot sin dotter. Samtidigt som flickan vårdas på sjukhus börjar hon berätta för barnförhörsledaren Petra Johansson om vad hon varit med om.


”Då i början var det ju ingen av oss som riktigt visste vad de handlade om, det rullades ju upp efter hand”, säger Petra Johansson.


I förra veckan dömdes flickans föräldrar, mot sitt nekande, till fängelse i åtta år. De ska också betala skadestånd till sin dotter på drygt 950 000 kronor. Lunds tingsrätt anser att föräldrarna är skyldiga till flera av brotten de stått åtalade för, bland annat synnerligen grov misshandel genom ättiksförgiftningen.


Exakt hur flickan fick i sig ättikan, som orsakade så omfattande frätskador att man var tvungen att operera bort hennes magsäck, är inte klarlagt. Tingsrätten slår ändå fast att det är föräldrarna som, på något sätt, har sett till att hon har fått i sig ättikan – det är den enda rimliga förklaringen, anser rätten.


Men föräldrarna frias också på några punkter, i det här avsnittet tittar vi närmare på domen och hur tingsrätten har resonerat. Båda föräldrarna har sagt att de ska överklaga.


Det här fallet har både upprört och berört många, en person som har följt den långa rättegången på plats är ”Maria”. Hon är halvsyster till pappan, men de har inte haft kontakt på många år. ”Maria” har varit med under alla rättegångsdagar för att försöka förstå.


”Varför man gör sådant här, och hur det kommer sig, hur kunde allting bli så här?”


Idag bor flickan, som nu fyllt åtta år, i en fosterfamilj och hon mår bra, säger hennes särskilda företrädare Malin Raihle.


”Hon är ett helt vanligt, friskt litet barn med mycket energi och livsglädje nu och hon gör det som barn gör, hoppar studsmatta, cyklar och leker och är en glad tjej.”


Programledare: Jenny Hellström och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Reporter: Naimi Lundegård

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

P3 Krim
Ei soiteta