Facebook Pixel
P3 Krim

Barn inför rätta: ”Blir exponerade för gängkriminella”

P3 Krim
P3 Krim

1998 hittas fyraårige Kevin död i Arvika. Två bröder pekas ut som skyldiga. Först långt senare ska man komma fram till att de är oskyldiga. För att fler barn inte ska bli felaktigt utpekade görs lagen om men ändringen får också kritik.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

”Det var som att bli född på nytt, nu var den stämpeln borta”, säger Robin Dahlén.


Idag är Robin Dahlén 30 år, men när han var fem år pekades han, och hans två år äldre bror, ut av polisen som ansvariga till att deras 4-åriga kompis Kevin dog. Det kom att kallas Kevinfallet och först 2018, efter flera granskningar i media, stod det klart att bröderna var helt oskyldiga.


Barn under 15 år är inte straffmyndiga men deras skuld kan prövas ändå, i en så kallad bevistalan. Tidigare har barnets föräldrar, socialtjänsten eller Socialstyrelsen kunnat begära att en åklagare ska väcka bevistalan. Det blir en slags rättegång men något straff döms inte ut. Istället blir ”domen” ett underlag för åtgärder från socialtjänsten. Robin Dahlén hade önskat att det väckts bevistalan i hans och broderns fall men det gjordes inte.


”Hade vi fått en bevistalan, då hade vi aldrig blivit uthängda eller dömda”, säger Robin Dahlén.

Mediagranskningarna av Kevinfallet, men också andra fall av felaktigt utpekade barn, ledde till att lagstiftningen kring bevistalan sågs över. I somras ändrades lagen, nu gäller att åklagare ska väcka bevistalan om brottet har ett straff på minst fem år eller om det finns synnerliga skäl. Men lagändringen får också kritik.


”Det är inte sällan som de här rättegångarna sker tillsammans med äldre personer som åtalats, och då ska de här yngre sitta tillsammans med äldre gängkriminella och blir ju rätt exponerade i förhållande till dem”, säger åklagaren Lisa dos Santos.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Reporter: Naimi Lundegård

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

P3 Krim
Ei soiteta