Facebook Pixel
P3 Krim

Uppdraget: Segla över Atlanten med 290 kilo kokain – ”Skepp och fucking hoj”

P3 Krim
P3 Krim

En svensk pensionär ska korsa Atlanten med segelbåt. Målet är att frakta hem hundratals kilo kokain. P3 Krim den här veckan om Operation Moby Dick och kokainet från kartellen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vi börjar den här historien hösten 2019. Då köper två svenska män, ”Kaptenen” och ”Styrmannen”, en stor segelbåt i Turkiet. De betalar kontant och båten får namnet Moby Dick.


”Kaptenen och Styrmannen får ett tydligt uppdrag och det är att ta sig till Brasilien och där skapa kontakt med företrädare för den här drogkartellen, som ska förse dem med narkotika”, säger polisen Åsa som, för att skydda sin identitet, bara medverkar med förnamn.

De två svenskarna ska alltså segla över Atlanten till Brasilien och köpa kokain. Enligt polis och åklagare handlar det om 290 kilo. Samtidigt finns männens kompanjoner med i bakgrunden och ger instruktioner via krypterade chattar.


När svenskarna har hämtat kokainet i Brasilien ska de lasta det på segelbåten och segla tillbaka till Europa.


En stor del av bevisningen i målet bygger på krypterade chattar som blev tillgängliga när fransk polis knäckte kommunikationstjänsten Encrochat sommaren 2020. I december dömdes flera av de inblandade, mot sitt nekande, till fleråriga fängelsestraff. I mitten av februari ska hovrätten pröva fallet.


Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Reporter: David Ohlsson

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

P3 Krim
Ei soiteta