Facebook Pixel
P3 Krim

Våldsdåden som skakade Nyköping: ”Utförarna har rekryterats utifrån”

P3 Krim
P3 Krim

Hösten 2023 inträffar flera våldsdåd på kort tid i Nyköping. Vem eller vilka som ligger bakom, och varför, är fortfarande oklart men flera av de misstänkta unga utförarna har något gemensamt de kommer alla från samma ort.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den 27 augusti 2023 är en 30-årig man på väg ut från sitt hem, när han går mot sin bil avlossas skott – han träffas men överlever. Det här blir början på några våldsamma veckor i staden.


”Det är ju helt exceptionellt, något sådant här har aldrig funnits i Nyköping tidigare”, säger Sune Asp, kriminalinspektör vid polisen i Nyköping.

Motivet, eller motiven, bakom de här händelserna och vem eller vilka som eventuellt ligger bakom är fortfarande oklart. Däremot har polisen lyckats bättre när det gäller att få tag i de misstänkta utförarna.

I förra veckan kom den första domen efter höstens dåd, mordförsöken på 27-åringen och 30-åringen. Den 16-årige kille, som stått åtalad, friades för mordförsöken men dömdes för grovt vapenbrott.

Våldsdåden i Nyköping är ett tydligt exempel på när unga utförare plockas in utifrån. I alla de här händelserna finns misstänkta, samtliga är från andra orter.

Den nu dömde 16-åringen är från Strängnäs, liksom ytterligare fem misstänkta. Under rättegången berättade 16-åringen att han tagit på sig att utföra uppdrag för att betala av en skuld.

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Jenny Hellström

Reporter: Naimi Lundegård

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)

P3 Krim
Ei soiteta