Facebook Pixel
RVTS Vest Podcast

Minst 1 elev i hver klasse har ADHD!? - Fredagsfokus podcast - 03.02.2023

RVTS Vest Podcast
RVTS Vest Podcast
I en artikkel fra 2018 i tidsskriftet Den Norske Legeforening, leser vi at ADHD er blant de hyppigst brukte psykiatriske diagnosene hos barn og unge i Norge. I samme artikkel fremgår det at i halvparten av tilfellene hvor diagnosen er satt, så er ikke diagnosen godt nok dokumentert. Det er forholdsvis store regionale forskjeller i hvor ofte diagnosen settes.
https://tidsskriftet.no/.../diagnostikk-av-hyperkinetisk...

Hvordan ser det ut i 2023? Nylig publiserte NRK kronikken, «Tråkk på ADHD bremsen», hvor forfatterne anmoder fagpersoner om å bremse bruk av ADHD diagnose (https://www.nrk.no/ytring/trakk-pa-adhd-bremsen-1.16218822). Det stilles spørsmål ved nytteverdien av at flere og flere barn diagnostiseres. Er det klokere å ha is i magen og la utvikling og modning gå sin gang, og ikke minst legge til rette for bedre rammer rundt barnet?
På hvilken måte er merkelapper nyttig og når kan de være til heft? Kan symptomer være tegn på manglende forståelse og tilrettelegging i samtiden? Risikerer vi at diagnoser kamuflerer vold, omsorgssvikt og seksuelle overgrep? Vil barnet få det det trenger av en diagnose, eller kan diagnosesporet føre oss på villspor? Disse spørsmålene snakker vi om i Fredagsfokus denne gang.

Sendingen gikk 3. februar 2023.

I panelet:
Steinar Hvål, psykologspesialist
Mette Garmannslund, psykologspesialist
Linda Kvalvik, områdeleiar for Barn og unge
Beate Gauden, spesialkonsulent/pedagog

"Fredagsfokus podcast" er lydutgave av Fredagsfokus, som hver måned strømmes live på www.facebook.com/RVTSVest og rvtsvest.no/live/. Se alle tidligere Fredagsfokus her: rvtsvest.no/fredagsfokus/
RVTS Vest Podcast
Ei soiteta