Facebook Pixel
Allt du behöver veta om ny teknik

#152 – Petra Wadströms uppfinning ger rent vatten till en halv miljon människor

För drygt tio år sedan började vattenreningsdunken Solvatten att serietillverkas. Nu ger den rent vatten till cirka 600 000 människor i utvecklingsländer. Petra Wadström är innovatören bakom uppfinningen, som bara behöver solenergi för att fungera. 

Solvattendunken tillverkas på en fabrik i Skåne och delas ut till fattiga människor på landsbygden i utvecklingsländer i samarbete med hjälporganisationer som till exempel UNHCR, Plan International och Childfund. Ungefär 110 00 dunkar är i användning i över 40 länder.  

I poddserien Svenska Snillen, som görs av Ny Teknik i samarbete med Sveriges Ingenjörer, berättar Petra Wadström om vad som ledde fram till innovationen – varför blev det just hon som utvecklade innovationen? Hon berättar också om vägen från idé till färdig produkt och hur innovationen har tagit sig ut i världen, till platser där den behövs som bäst.

I avsnittet intervjuas också Julia Schalk på organisationen Water Aid, om behovet av rent vatten i världen.


Svenska Snillen är en podcast som lyfter fram svenska ingenjörer och uppfinnare, vars innovationer bryter ny mark. Vi berättar om de ambitiösa rebellerna som vågar gå sin egen väg med en idé som förändrar branscher, vårt samhälle och vår vardag.


Reporter: Linda Nohrstedt, Ny Teknik.

Kontakt med Ny Teknik: redaktionen@nyteknik.se



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Allt du behöver veta om ny teknik
Ikke spilt