Facebook Pixel
P3 Soul

J Dilla del 3 - fel blir rätt

P3 Soul
P3 Soul

Jay Dee, senare J Dilla, var en etablerad beatskapare i slutet av 90-talet. Han hade serverat höjdpunkter med bland andra Pharcyde, Busta Rhymes och egna gruppen Slum Village. Men som en del av mentorn Q-Tips producentlag Ummah kamouflerades hans insatser för publiken.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det var en form av vattentortyr när Dilla gång på gång såg att informationen på skivorna inte gav honom något erkännande. Orättvisorna som en gång drabbat hans far ekade i huvudet. Men inget kunde ta ifrån Dilla det stora inflytande han hade på musiken. Hur mönstren i rytmer som låg fel, före och efter i en unik ficka, satte standarden för en ny typ av hiphoplåt. Sättet som soul- och funkhistorien transporterades via maskinen tillbaka till människan blev också ett fundament för den så kallade neosoulrörelsen och inspirationskälla för D'Angelo när han mejslade fram ”Voodoo”.

Avsnittet innehåller även möten med bland andra T3, Erykah Badu, Tony Allen, Bernard Purdie, De La Soul, D'Angelo, Amp Fiddler, Robert Glasper, Frank Bush, Black Milk, Baaten, Wajeed och Que. D.

Det återstår två delar i J Dillaserien: ”Delirium” samt ”Norwegian wood”.

P3 Soul
Ikke spilt