Facebook Pixel
P3 Soul

Nile Rodgers

P3 Soul
P3 Soul

Årets vinnare av Polarpriset Nile Rodgers tänkte alltid först och främst på dansgolvet. Men han gjorde det på ett sätt som ingen annan. Nile närmade sig disco med kirurgisk precision och jazzkomplexitet. Fick det svåra att låta enkelt. Smart sväng eller disco på Einsteinnivå.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Nile Rodgers och partnern Bernard Edwards hade problem med att bli kontrakterade som ett svart rockband med punkattityd, och började istället studera annat som hände runt knuten i New York. Duon bestämde sig för att utveckla en sofistikerad och samtidigt progressiv variant av disco. Lös och lite jazzig i kontrast till den europeiska varianten som slog just då(1977), men inte lika hårdsvängande funky som Parliament och Kool & The Gang (banden som de ville imponera på).

Först tog Rodgers och Edwards gamla jazzstandards och omarbetade till disco. Inte heller den iden resulterade i ett skivkontrakt. Men det var starten på Chic, som på sin väg mot frihet i en elegant post-hippiehedonism klädde av soulmusiken, gav den subbas och skapade med lika delar hjärta och hjärna några av historiens främsta dansdängor.

P3 Soul
Ikke spilt