Facebook Pixel
P4 Världen

Brutala metoden som stoppade svinpest i Kina

P4 Världen
P4 Världen

Afrikansk svinpest har upptäckts för första gången i Sverige. Men andra länder har kämpat mot viruset längre än så. Hör om metoderna som fungerat och länderna som fortfarande kämpar mot smittan.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det finns delar av östra Europa där svinpesten inte går att utrota helt, utan kommer i omgångar. Men i tyska delstaten Brandenburg, där svinpesten bröt ut för tre år sedan, så har en miljardsatsning gett vissa resultat. Hör korrespondent Daniel Alling berätta om Tysklands kamp mot viruset.

Samma utmaningar mötte Kina när svinpesten bröt ut där 2019, och en av åtgärderna var att uppemot hälften av landets alla grisar slaktades. Då bodde Sveriges Radios korrespondent Björn Djurberg där, och han berättar om Kinas kamp mot viruset.

Ett lyckat exempel är Belgien som Sverige kommer ta emot experthjälp från. Strax innan avresa pratade han med Sveriges Radios korrespondent Andreas Liljeheden. Och varför heter det just afrikansk svinpest? Afrikakorrespondent Richard Myrenberg berättar om ursprunget för viruset som funnits i över hundra år.

Medverkar gör också Susanna Sternberg Lewerin, professor i epizootologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Programledare: Kajsa Boglind

Producent: Gustav Franzén

Tekniker: Hanna Melander

P4 Världen
Ikke spilt