Facebook Pixel
P4 Världen

Så förändras fronten i Ukraina

P4 Världen
P4 Världen

Efter en lång tids motoffensiv börjar Ukraina göra tydliga framsteg som syns om man tittar på en karta, som gör stor skillnad för människorna som bor där. En av dem berättar om tiden under ockupation.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sveriges Radios korrespondent Lubna El-Shanti har precis kommit hem från Ukraina och berättar om fronten, där framför allt stora minfält ställer till det för Ukrainas försök att trycka tillbaka de ryska styrkorna. Jonas Larsson är överstelöjtnant, ställföreträdande chef för Göta ingenjörregemente i Eksjö, och han har jobbat som fältarbeteschef i Bosnien bland annat, där minor användes och behövde röjas. Han berättar precis hur svåra skador minor kan åsamka, och hur lång tid det tar att få bukt med.

Krim i fokus

Samtidigt har Ukraina lyckats träffa strategiska mål på Krim nyligen, bland annat en flottbas. Framgångarna påverkar återigen landets spannmålstransport som länge varit i fokus som en världsomspännande konsekvens av kriget i Ukraina. Och att Ukraina just nu har momentumet verkar vara en analys som Rysslands president Vladimir Putin gör, för enligt källor till amerikanska tankesmedjan International studies of War så har han nu gett sin egen försvarsminister ett ultimatum: Ryssland måste ta tillbaka initiativet inom en månad. Hör Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson-Löfgren.

Programledare: Kajsa Boglind

Producent: Gustav Franzén

Tekniker: Behzad Mehrnoosh

P4 Världen
Ikke spilt