Facebook Pixel
P4 Världen

Så gick det sen för fredspristagarna

P4 Världen
P4 Världen

Det är nobelvecka och sist av priserna kom sedvanligt Fredspriset, som i år gavs till fängslade människorättsaktivisten Narges Mohammadi från Iran.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Fredspristagarna blir firade och upphöjda av den Norska nobelkommittén, men med prisets politiska natur följer ofta en hård debatt. Hör Ekots Beatrice Janzon om prisets betydelse för den enskilda mottagaren och deras gärningar, och om vilkas gloria hamnat på sned när andra pristagare ses som hjältar världen över.

För fyra år sedan fick Etiopiens premiärminister Abyi Ahmed fredspriset bland annat för sina insatser för att lösa gränskonflikten med Eritrea. Efteråt har däremot konflikten i regionen Tigray lett till hård kritik, till och med att fredspriset ska återkallas. Richard Myrenberg berättar om det och synen på Abyi Ahmed idag. Hör också Axel Kronholm, korrespondent i Sydostasien, om Aung San Suu Kyi, en annan omdebatterad fredspristagare.

Fredspristagare med kärnvapenkoder

När USA:s dåvarande president Barack Obama fick fredspriset 2009 så följde en debatt då han fick det för ”extraordinära insatser för att stärka internationell diplomati och samarbete mellan folk.” Samtidigt var landet han styrde fortfarande inblandat i konflikter i Irak och Afghanistan. Ginna Lindberg, ny korrespondent i Washington, var korrespondent när Obama fick fredspriset och berättar om debatten då, och talet han höll där han försvarade krig.

Förra året gick priset till Ales Bjaljatski och organisationerna Memorial och Center for Civil Liberties. Det var andra året i rad som priset delvis gick till någon verksam i Ryssland, då en av fredspristagarna året innan var Dmitrij Muratov. Ekots Fredrik Wadström har träffat personerna eller representanter från organisationerna, och berättar om hur priset påverkat dem.

Programledare: Kajsa Boglind

Producent: Gustav Franzén

Tekniker: Alma Segeholm

P4 Världen
Ikke spilt