Facebook Pixel
P4 Världen

Så kan en markinvasion förändra Gazaremsan för alltid

P4 Världen
P4 Världen

En vecka har gått sedan Hamas massiva anfall mot mot Israel. Vi hör röster därifrån, men också i Sverige, de som har släktingar som befinner sig mitt i mardrömmen som pågår i Gazaremsan just nu.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sedan Hamas attack mot Israel, som beskrivits som landets egna 9/11, så har Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén befunnit sig på plats och bevakat händelseutvecklingen, som allt mer tyder på en stundande markinvasion av Gazaremsan sedan Israel uppmanat de civila i norra delarna av Gaza att evakuera. Hon har dessutom pratat med både israeler och palestinier om deras egna upplevelser och vittnesmål.

Firanden i Sverige

Samtidigt har uppmärksammade firanden skett i Sverige, och det har kritiserats från flera håll. Av en slump såg Ekots reporter Revend Shexo en av manifestationerna i Malmö samma dag som attacken ägde rum. Han har pratat med de som gick dit och varför, men också med judiska företrädare i Sverige, om hur de påverkas av händelseutvecklingen i Israel och reaktionerna i Sverige. Hör också statsvetaren och Israelkännaren Isabell Schierenbeck om vad som kan förändras av kriget, både för Israel, konflikten men kanske framför allt Gazaremsan, när Israel säger sig vara i det sista kriget med Hamas.

Programledare: Kajsa Boglind

Producent: Gustav Franzén

Tekniker: Linus Sjöholm, Susanne Martinsson, Matilda Eriksson

P4 Världen
Ikke spilt