Facebook Pixel
P4 Världen

Så tacklar andra länder gängkrigen

P4 Världen
P4 Världen

I Sverige rasar gängkriget efter splittringen inom Foxtrot-nätverket med flera dödsskjutningar, sprängningar och våldsdåd som följd. Andra länder har sett liknande utveckling, och söker svar på samma frågor som Sverige.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

När Ulf Kristersson höll sitt tal till nationen efter en särskild dödlig natt i september med tre dödsoffer på mindre än tolv timmar så hänvisade han till New York, där han träffat borgmästaren Eric Adams för att lära sig om hur staden arbetar mot gängkriminaliteten. Samtidigt så slutar Chicago jobba med det uppmärksammade strategin ”Sluta skjut”, samma strategi som just nu rullas ut i Sverige efter en nedgång av gängvåldet i Malmö där man implementerade just den strategin. Korrespondent Roger Wilson är var precis i Chicago och berättar och jämför de två städerna.

Yngre förövare och offer

Just nu pågår en gängkonflikt i Marseille som mellan årsskiftet och mitten av september krävt 44 dödsoffer och över 100 skadade. Gängkonflikten har tagit plats på sociala medier där ett mord på öppen gata filmades och laddades upp, vilket fick allt fler att förfasas över brutaliteten. Samtidigt varnar polisen för att förövarna, och offren, blir allt yngre. Korrespondent Marie Nilsson Boij berättar om de två gängen som krigar om droghandeln i kuststaden.

Ett mer positivt exempel är Glasgow, för nu har det gått 18 år sedan Världshälsoorganisationen kallade staden till Europas mordhuvudstad, då unga män som mördade varandra i uppgörelser mellan olika kriminella gäng. Men efter det hände något, och under åren som följt har man fått ner brottsligheten nationellt med 40 procent. Ekots reporter Mona Ismail Jama var där och träffade både polisen och en ex-kriminell som vad som gick rätt.

Dessutom gör vi ett nedslag i Kanada, där man avkriminaliserat cannabis sedan fem år tillbaka. Syftet var bland annat att slå undan benen för de kriminella gängen, men mycket annat har påverkats vid sidan om.

Programledare: Kajsa Boglind

Producent: Gustav Franzén

Tekniker: Heinz Wennin och Brady Juvier

P4 Världen
Ikke spilt